Катедра "Икономическа социология"

ПРИЕМ БАКАЛАВРИ
Обновено: сряда, 02 юни 2021 13:27

Студентите за специалност "Икономическа социология и психология"

Весела Георгиева, 4 курс, "Икономическа социология и психология" :

Здравейте, казвам се Веселина Георгиева и тази година завършвам УНСС в една изключително съвременна, актуална и интересна специалност наречена „Икономическа социология и психология“. Това е специалност, която не е свързана със сложни изчисления и помненето на безбройни правила наизуст, защото признавам си, в тях не ми е силата. Единственото, което ти трябва, е добра комуникация и умението да изразяваш себе си и своите идеи.

Това е една модерна специалност, която на мен и на много от колегите ми, помогна да се насочим към добре платена, интересна и най-вече успешна професия за в бъдеще. Специалността дава възможност човек да развие своята интелигентност, защото се крепи изцяло на добрата комуникация, обучението в лидерство, в това да умееш да изразяваш себе си, да се надграждаш като личност. Благодарение на присъствието на психологията се научаваш да разбираш добре хората около теб и да умееш да ги насочваш в правилната посока. След нея, излизате едни готови лидери в обществото, а не просто поредният специалист научил 10-тина учебника наизуст.

Такъв тип специалност ще ви е много полезна, защото тя дава възможност на младите хора да успеят да се насочат и да се реализират в сфера на работа, която е много широко обхватна. Следователно, по-лесно може да намерите работа след вашето завършване и то в много и различни области, което ви дава възможност сами да избирате вашето бъдеще. Имате шанс за личностно развитие и разбира се, работа във всяка една фирма, към която проявявате интерес.

Това е специалност за по-творчески личности, които не просто искат да стоят зад бюро и в работата им да цари еднообразие, а да имат възможността да са сред хора, да работят с тях, да бъдат ръководители на екипи, да се изявят като лидери, научни ръководители, като съветници, като мениджъри, управители, изследователи, социолози, анализатори, дори преподаватели, медиатори, бизнес консултанти, експерти и т.н. Като хора, разбиращи съвременните тенденции, занимаващи се с различни дейности. Хора, които спокойно могат да бъдат новатори, да предлагат своите идеи и да се открояват. Благодарение, именно на широко обхватните специалности, каквато е „Икономическата социология и психология“ вие може да бъдете такива, каквито искате, да работите това, което на вас ви харесва, да разбиете статуквото и да не трябва да сте подчинени на някого.

Тази специалност предлага различни гледни точки и разбирания, дава възможността да откриете, кои са вашите силни и слаби страни и благодарение на разнообразната си програма, ви помага да прецените в какво сте добри, давайки ви необходимата подготовка, да се реализирате в избраната от вас позиция. Завършвайки я, вие ще сте лидерите, вие ще определяте вашето бъдещо развитие, ОТ ВАС ЩЕ ЗАВИСЯТ ХОРАТА, А НЕ ВИЕ ОТ ТЯХ.

Живеем в ново и модерно общество, където не се цени до толкова какво знаеш, а какво можеш, затова, избирайки тази специалност ще можеш, да постигнеш големи успехи. Не чакайте да ви наемат на работа, покажете им, че те трябва  да чакат вас. Благодарение на тази специалност, аз намерих добре платена работа, още преди дори да съм завършила. Започнах директно на ръководен пост, защото никога не ми е харесвало някой да ми дава заповеди. Имах екип и имах възложени проекти, без дори да съм работила това преди. Затова, бъдете смели! Опитайте нещо по-различно, интересно и определено по-лесно, а не просто поредното зубрене на книги и формули за изчисления, които едва ли ще ви потрябват. Бъдете лидери, бъдете успешни и правете това, което на вас ви харесва! Има нужда от повече такива хора! Специалността ми помогна да съм една от тях, така че съветвам ви опитайте и вие!

soc_e6d95_f92a8_Дипл. ик. соц. 1.jpg


Здравейте, аз съм Владислав Николов, 4 курс, специалост "Икономическа социология и психология":

Специалността "Икономическа социология и психология" намирам за доста интересна и перспективна, защото още от времето, когато бях в гимназията философията беше от любимите ми предмети, поради тази причина записах и матура по Философия. След като минаха и първите 2 години в УНСС дойде време да кандидатстваме по специалности, когато разбрах, че съм приет в специалност  "Икономическа социология и психология" се зарадвах понеже другите направления ми се струваха привидно доста по-скучни,сложни, изискващи помненето и работа с безброй числа и формули.

Психологията е толкова тясно свързана с философията, че няма как на човек да не му бъде интересно да научи повече за заобикалящия го свят, за отношенията между хората и най-вече да разбере повече за себе си.Тази специалност наистина спомага и за по-нататъчното развитие на студентите, за което заслуга имат най-вече страхотните и отзивчиви преподаватели, които винаги се стремят да помогнат на студента, да го научат, да дадат своето мнение и дори съвет, когато се наложи, а не просто да му кажат "прочети си учебника", за да разбереш за какво става на въпрос, защото в живота нищо не става само с четене на книги. Наистина всичко, което трябва да знаем е обяснено по много достъпен и лесно смилаем начин, методите за преподаване са съобразени с условията, в които живеем.

Ако трябва да бъда максимално честен специалността ми помогна да развия мисленето си, да погледна на нещата от друг ъгъл, да не си задавам безброй въпроси, а да премина направо към търсенето на отговора им. Изкараният от мен стаж ми показа, че работата, която мога да извършвам не се състои във висенето на един стол пред компютър оправяйки и попълвайки куп бланки и формуляри, а може да бъде много по-динамична, полезна и интензивна. Срещите с различни хора и тяхната гледна точка за нещата наистина са много полезни, защото всички ние трябва да се стремим да научаваме нови неща всеки ден, а не да боксуваме на едно място.Обхвата на тази специалност е наистина голям, тя е за всички онези хора, които искат да избягат от сивото и скучно ежедневие и да се гмурнат в пъстрия и изпълнен с емоции свят, да пречупят призмата си. да се научат да мислят креативно и да знаят, че имат нужните качества да се превърнат в най-добрите и отговорни лидери, за които една фирма би могла да мечтае.