Катедра "Статистика и иконометрия"

Обновено: вторник, 14 май 2024 21:30

Учебна практика

УЧЕБНА ПРАКТИКА

СПЕЦИАЛНОСТ "АНАЛИЗ НА БИЗНЕС ДАННИ СЪС СПЕЦИАЛИЗИРАН СОФТУЕР"

ОКС „Бакалавър”

Въз основа на утвърдените учебни планове за ОКС „Бакалавър” на специалност "Анализ на бизнес данни със специализиран софтуер", студентите са задължени да вземат участие в учебна практика (стаж). Последната трябва да се проведе в рамките на периода след годишната поправителна сесия на III-ти курс до края на 7-ми семестър на IV-ти курс (31 декември), за срок от 2 работни седмици (10 работни дни) или 60 работни часа. Въз основа на служебна бележка от проведената практика, карта за оценка от ментора и представен доклад, студентите получават оценка, която е част от семестриалните им такива.

 

Етапите за подготовка, провеждане и оценяване на преддипломната учебна практика на студентите от специалност "Анализ на бизнес данни със специализиран софтуер", протичат в следната последователност:

  • На заседание на Катедрения съвет на катедра ”Статистика и иконометрия” се избира ръководител на учебната практика и се определят изискванията за провеждане и защита на практиката.
  • Въз основа на сключен договор между УНСС-София, катедра „Статистика и иконометрия” и Националния статистически институт, се предоставя възможност на студентите от специалността да проведат учебната си практика в централния офис или подразделенията на НСИ. В тази връзка се изготвя докладна записка от ръководителя на катедрата до Председателя на НСИ, с искане за предоставяне на разпределение на свободните стажантски места по отдели и дирекции на НСИ. В тази връзка УНСС дефинира предполагаемия брой студенти, желаещи да участват в учебната практика, както и периода за провеждане й.
  • НСИ изпраща разпределение на свободните стажантски места по звена на НСИ, като придружава това със списък на менторите, които ще отговарят пряко за учебната практика на студентите.
  • В началото на 6-ти семестър от обучението на студентите от специалността, се изготвя списък с желаещите да проведат практиката си в НСИ, в който се включват: име и фамилия на студента, факултетен номер и имейл адрес. От студентите, изявили желание за участие, се избира отговорник на учебната практика, който се явява посредник при комуникацията между УНСС, НСИ и групата на студентите-стажанти.
  • Ръководителят на учебната практика уведомява студентите относно подробностите, касаещи провеждането на учебната практика, като: място на провеждане, дата на начало и период за провеждане, необходими документи за заверяване и оценка на стажа и информация за контакти с ръководителя. Уведомяването става чрез изпращане на имейл до студентите и на сайта на катедрата.
  • В определения за начало на практиката ден (обикновено в понеделника на седмицата след последния ден на поправителната сесия на III-ти курс), студентите, включени в списъка, се представят от ръководителя на учебната практика на лице за контакти и ръководни лица от Националния статистически институт. Разясняват се дейността, организацията и структурата на НСИ и се представя план-програмата за провеждане на учебната практика.
  • Стажантите преминават въвеждащо обучение–запознаване със здравословните и безопасни условия на труд и правилата за вътрешния ред в администрацията. След това се пристъпва към практическо обучение на стажантите в рамките на следващите две работни седмици (10 работни дни).
  • Всеки ментор съставя и обсъжда конкретен план и задачи на учебната практика с поверените му стажанти.
  • В края на всеки работен ден менторът, отговарящ за определени стажанти, удостоверява присъствието им с техните подписи в специално разработен за целта присъствен списък (с дати).
  • Присъствените списъци и подписаните планове се представят от менторите в отдел „Човешки ресурси“ в края на учебната практика. Всеки ментор попълва и карта за оценка на всеки негов стажант.
  • В последния ден от стажа си, практикантите получават служебна бележка за проведения стаж и попълват форма за обратна връзка. Служебна бележка за проведената учебна практика в НСИ се предоставя само на студенти, които имат най-много 2 (две) отсъствия и са изпълнили плана и задачите по учебната си практика.
  • Провеждането на учебна практика в НСИ извън предварително уговорения срок не е желателно.
  • Студентите, които не са изявили желание за участие в учебна практика в НСИ, сами намират фирма или организация, в която да проведат своя стаж. Съответната фирма/организация издава служебната бележка за проведената учебна практика, която задължително трябва да включва: име на организацията, име и факултетен номер на студента, отговорно лице за практиката, срок на провеждане на стажа, звено, в което е проведена учебната практика, подпис и печат на организацията. Всеки ментор от организацията попълва и карта за оценка на всеки негов стажант.
  • По време на зимната изпитна сесия, след 7-ми семестър на IV-ти курс, се провежда изпит-защита на проведената учебна практика. Защитата включва: представяне на доклад за извършената дейност по време на стажа (по образец), служебна бележка - подписана и подпечатана от организацията (може и по собствен образец) и карта за оценка от ментора (по образец). Въз основа на представените документи и устно изпитване се оформя оценка за проведената практика. Оценката се вписва в протокола, касаещ учебната практика, и в Главната книга.
Прикачени файлове:

application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document UNWE_KartaZaOcenka-Mentor.docx - 18 KB

application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document UNWE_Doklad.docx - 18 KB

application/vnd.openxmlformats-officedocument.wordprocessingml.document UNWE_SlijebnaBelejka.docx - 17 KB