Катедра "Икономическа социология"

Представяне на книгата „Икономика в сянка“. Холистичен подход за емпирично изучаване и актуални измервания"

петък, 13 март 2015 13:47 /
Начало:
сряда, 18 март 2015 13:30
Край:
Място:
Зала 2028А УНСС
Подробности:

Монографичното изследване разглежда критично практиката за емпирично изучаване на неформалните икономически дейности и предлага методологически решения за основните идентифицирани проблеми. Съзнателно е избран и се използва терминът „емпирично изучаване“, с което се акцентира върху самия процес на конструиране на методологическите постановки за изследването на „икономиката в сянка“ чрез система от социологически изследвания. В хода на разгръщане на методологическите тези се показва сложния процес на разработване на самото разбиране за това какво точно ще се изучава, как ще се изучава и какви подходи, изследователски процедури и техники са подходящи за случая. Развива се по-абстрактната идея за „емпирично изучаване“ и читателят се въвежда в необходимостта от конструиране на цялостна система от емпирични социологически изследвания, чрез които да бъде изучено предметното поле , означено с конструкта „икономика в сянка“.

За целите на емпиричното изучаване на „икономиката в сянка“ се конструира адекватен социологически модел на неформалната икономика у нас две десетилетия след началото на прехода, разкриват се функционалните особености на различните видове сенчести икономически практики, изведени и обяснени са взаимодействията между формалните и неформалните елементи в системата от социално икономически отношения и са конструирани модели на поведението на стопанските субекти.

Теоретичният модел е тестван в серия от емпирични социологически изследвания през периода 2010-2013 г. Получените оценки и мнения се интерпретират в контекста на разработената от автора концепция за „икономиката в сянка“ като един от видовете неформална икономика. Чрез анализ на получените емпирични данни се показва, че неформалното икономическо поведение е еманация на социално икономическата „нормалност” на трансформиращото се българско общество. И работодателите, и населението, и наемният труд възприемат „икономиката в сянка“ като обективно присъстващ, неизбежен елемент от икономическата среда, изразяващ се в съзнателното нарушаване на част от съществуващите регулации с цел постигането на повече сравнителни предимства, по-висока рентабилност и генерирането на по-бърза и по-лесна печалба. Разнолика и многопластова, „икономиката в сянка“ се възприема като необходимият социално икономически „компромис”, който компенсира съществуващите пропуски в трудовоправното, осигурителното, финансовото и данъчното законодателство на страната.