Катедра "Икономика на природните ресурси"

Започва изпълнението на престижен изследователски проект

понеделник, 29 ноември 2021 14:41

Колеги от катедра Икономика на природните ресурси и Научноизследователски център за агробизнес и природоползване участват в екипа, разработващ проект: Механизми и форми на аграрното управление в  България. Негов ръководител е проф. Храбрин Башев, а членове са водещи институционалисти от България и САЩ.

 

Обединявайки опитът и знанията на участниците, проектът цели да:

 

1. Систематизира и адаптира съвременните постижения на световната наука и управленческа практика, и разработи и експериментира холистичен подход за адекватно дефиниране, анализиране, оценяване и усъвършенстване на аграрното управление в България.

2. Идентифицира и анализира многообразните формални и неформални механизми на аграрното управление (институционална среда, пазарни, частни, договорни, колективни, обществени, транснационални, хибридни и др. форми), и оцени тяхната ефективност, взаимно допълване, ограничения и провали, за достигане целите на устойчивото развитие в условията на специфичната социално-икономическа и природна среда на България.

3. Детерминира критичните (движещи) политически, социални, икономически, институционални, поведенчески, технологични, природни, международни и др. фактори и ограничения на аграрното управление в България, и в основните подотрасли, екосистеми, райони, и типове фермерски организации, съществуващите и вероятни провали, и нуждите и формите за нова обществена интервенция, а така също вероятните перспективи за развитие, ефективност и нови провали.

4. Предостави нова информация и инструменти за вземащите управленчески решения на всички нива, и направи конструктивни предложения за подобряване на научните методи и анализ на аграрното управление, обществените политики и програми за аграрно развитие, и индивидуалните, фермерски и колективни действия за устойчиво селско стопанство.

 

Проектът се финансира по програма Фундаментални научни изследвания на Фонд научни изследвания и е със срок на изпълнение три години.

 

За подробна информация и новини: https://agro-governance.alle.bg/

Галерия снимки от Започва изпълнението на престижен изследователски проект ...