Катедра "Икономика на търговията"

ОКС "бакалавър"
Обновено: вторник, 02 май 2023 12:29

Специалност "Търговия и продажби"

Специалността създава кадри за професия, оформена и непрекъснато утвърждаваща се като значима в бизнес практиката, получила всепризнатото наименование “Търговец”. Обучението цели създаване на професионалисти по търговия и продажби, мениджъри в компании, работещи както в бизнес към бизнес отношенията, така и при продажбите на крайни потребители. Това са едни от най-търсените кадри, чието заплащане е сред най-високите  мениджърски позиции.

Търговията и продажбите винаги са били предизвикателно поле за изява на амбициозни предприемачи, визионери и лидери. Дигитализацията и развитието на каналите за продажба днес изискват все по-задълбочени знания и умения за управление на сделките, асортимента, цените, търговския персонал, обслужването и планирането, така че да се осигури успех в силно конкурентна среда. Включените в обучението дисциплини покриват широк кръг от теми, като фокусът е обвързване на теорията с практиката. За целта се изследват казуси от търговската реалност, провеждат се семинари с представители на търговския бизнес, посещават се търговски фирми. Предпоставка за това са споразуменията за сътрудничество с големи търговски вериги и с държавни институции от водещата обучението катедра „Икономика на търговията“.

Успешната реализация на завършилите специалността се гради както на получените знания и умения по време на обучението, така и на широкия обхват от сектори в икономиката, в които могат да работят – не само в специализираната търговска и логистична дейност, като например, търговски вериги и платформи за електронна търговия, дребен и среден търговски бизнес, но и в търговски отдели на индустриални и туристически предприятия, банки и застрахователни компании, консултантски компании, борси и др.

Всичко това прави възпитаниците на специалността „Търговия и продажби“ конкурентоспособни висококвалифицирани мениджъри и предприемачи.