Катедра "Икономическа социология"

ОКС МАГИСТЪР
Обновено: петък, 09 август 2024 9:18

МП “Бизнес психология и социология”


Катедра „Икономическа социология” предлага в професионално направление “Икономика” магистърска програма  “Бизнес психология и социология”.




ЦЕЛИ НА ОБУЧЕНИЕТО

Магистърската програма “Бизнес психология и социология” е иновативен образователен продукт, разработен въз основа на интердисциплинарното взаимодействие между научните специалности икономическа социология и икономическа психология. Икономическата социология предлага нов подход към анализа на икономическите явления и изследва тяхната обществената обусловеност и последици, ролята на икономическите институции в обществото, влиянието на организациите и социалните мрежи върху икономическия живот. Икономическата психология изучава психологическите механизми на икономическо поведение и вземането на икономически решения, ролята на социалните общности в икономиката, груповите взаимодействия в икономическите организации и др.
Обучението в магистърската програма “Бизнес психология и социология” осигурява на студентите-магистри специализирани знания от сферата на бизнес психологията и социологията посредством съвременно обучение на специалисти с широк интердисциплинарен профил, с капацитет за гъвкава адаптация към нуждите на трудовия пазар, притежаващи знания и умения за изследване, анализ и оценка на сложни взаимосвързани социални, икономически и психически явления.
Целите на обучението са:

  • Формиране на специалисти с много добри теоретични, аналитични и методически знания в интердисциплинарното поле на социологията, психологията и икономиката.
  • Изграждане на практически умения у студентите за управление на социалните отношения и човешките ресурси в сферата на бизнеса и в икономическите организации.
  • Усвояване на методология за изследването на съвременните общества и техните икономически системи, включително разработване, прилагане и оценка на социални и икономически политики, програми и проекти на европейско, национално и корпоративно равнище.


СЪДЪРЖАНИЕ НА ОБУЧЕНИЕТО

Учебният план на специалност “Бизнес психология и социология” (два семестъра) включва задължителни и избираеми дисциплини. Предлаганите задължителни дисциплини обхващат
теоретичната рамка на основните социални науки и въвеждат в научните принципи на модерната приложна област на познанието по бизнес психология и социология. През първия семестър се предлагат задължителните курсове „Психология на бизнеса”, „Психологическо бизнес консултиране”, „Общество и криза” и „Бизнес и престъпност”, а през втория те се допълват от дисциплините „Психологическа промяна: съвременни теории”, „Професионален подбор и личностна селекция” и „Управление на европейски проекти” като факултативна дисциплина.
Специалност “Бизнес психология и социология” предлага два основни тематични профила: първосъчетаване на науката за човешкото поведение с пазара на труда за ефективно управление на социалните отношения и човешките ресурси в сферата на бизнеса и в икономическите организации; второ, теоретически и методологически проблеми на изследването на съвременните общества и техните икономически системи.
Студентите магистри се подготвят чрез следните избираеми дисциплини в двата тематични профила
(Бизнес психология и Бизнес социология):

  1. През първи семестър се предлагат дисциплините „Съвременно рисково общество и бизнес” и „Индустриални отношения и социален диалог”.
  2. През втория семестър на студентите се предлагат курсовете „Е-бизнес мрежи и виртуални общности” и „Евристика и иновативно мислене”.


ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И ПРОФЕСИОНАЛНИ КОМПЕТЕНТНОСТИ

В двата тематични профила на магистърската програма “Бизнес психология и социология” студентите имат възможност да придобият следните знания и умения:

Знания (теоретични и фактологически)

  • Задълбочени теоретични знания за съвременните обществени и икономически институции техните трансформации в условията на глобализация и остри социални, икономически и политически кризи.
  • Познание на достиженията на когнитивната психология при избиране на алтернативи и стратегии за вземане на решения и постигане на съгласие.
  • Знания за разработване, реализация и управление на проекти в различни области на обществения и икономическия живот на европейско, национално и корпоративно равнище.
  • Формиране на специфични знания в областта на социологическите и психологическите изследвания.

Умения (познавателни и практически)

  • Умения за управление на хора, групи, организации от гледна точка на социалната им ефективност и стратегическото използване на човешкия им ресурс с помощта на ефективни методи за индивидуален и групов растеж.
  • Практически умения за работа с хора при посрещане на комуникативни проблеми в организациите.
  • Критично и дискурсивно мислене по въпроси на корпоративната култура и организационната етика.
  • Умения за разработване, реализация и управление на проекти в различни области на обществения и икономическия живот на европейско, национално и корпоративно равнище.
  • Формиране на специфични умения в областта на социологическите, икономическите и психологическите изследвания.
  • Анализ на е-бизнес мрежи и отношения, институционални форми и методи за водене на социален диалог.

Професионални компетентности

Завършилите обучението по магистърската програма “Бизнес психология и социология” ще придобият
ключови професионални компетентности и ще бъдат в състояние:

  • да се ориентират в съвременното състояние на обществените науки (социология, психология, управление и др.)
  • да използват надежден методологически инструментариум за изследване на модерните общества и техните икономически системи.
  • да използват аналитични модели за разбиране на съвременните глобални явления и кризисни състояния на обществото;
  • да дефинират проблемите на съвременното българско общество и бизнес, както и да вземат компетентно участие в тяхното разрешаване;
  • да анализират чрез придобитите социалнопсихологически знания възможностите за ефективно лидерско управление в сложни организации;
  • да разработват и прилагат инструменти за психологически измервания в бизнеса;
  • да извършват самостоятелно психологическо бизнес консултиране;
  • да работят в екип, да могат да сътрудничат с представители на други специалности и да вземат рационални, аналитични, гъвкави и социално приемливи управленски решения;
  • да разработват, прилагат и оценяват политики, програми и проекти.

Магистърската програма формира и компетентности в съответствие с Националната квалификационна рамка на Република България* - самостоятелност и отговорност, ключови компетентности за учене (включително учене през целия живот**), комуникативни и социални компетентности, професионални компетентности.
* Националната квалификационна рамка на Република България (РМС № 96/02.02.2012) дефинира знанията, уменията и компетенциите, които се изискват като резултат от обучението в съответните образователно-квалификационни степени във висшето образование.
** Европейската референтна рамка на Ключовите компетентности за учене през целия живот
(Официален вестник на Европейския съюз C 189/7 4.6.2018 г.)


ПРОФЕСИОНАЛНА РЕАЛИЗАЦИЯ И ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ОБУЧЕНИЕТО

Завършилите специалност “Бизнес психология и социология” в ОКС “Магистър” имат възможност за успешна професионална реализация като:

  • аналитични специалисти, подготвящи и вземащи управленски решения в институциите на държавната власт (централна и местна);
  • експерти и консултанти по широк кръг от въпроси по отношение на кариерното развитие и организационната промяна;
  • преподаватели и изследователи в университети, научни институти, изследователски организации;
  • експерти, изследователи и анализатори в корпорации, агенции за маркетингови, рекламни, социални и политически изследвания, анализи и прогнози;
  • консултанти и медиатори при решаване на социални, индустриални, професионални и други видове обществени конфликти.
  • експерти и анализатори в политически партии, синдикати, работодателски съюзи, неправителствени организации и сдружения с идеална цел;
  • координатори, експерти и анализатори на социални програми и проекти в различни международни и национални организации и институции;
  • съветници и сътрудници на държавници, политици и бизнесмени в областта на управлението на социални и икономически процеси;
  • специалисти-консултанти в държавни институции, частни фирми и организации (бюра по труда, служби за социални подпомагане, осигурителни и застрахователни дружества и др.).

Завършилите специалност “Бизнес психология и социология” в ОКС “Магистър” имат възможност за продължаване на обучението си в ОНС “Доктор”.


Квалификационната характеристика е приета на КС на катедра "ИКОНОМИЧЕСКА СОЦИОЛОГИЯ" от 5.5.2022 г. с протокол № 287 и от факултетен съвет на факултет "Общоикономически факултет"

 Повече информация за кандидатстването в програмата на http://magistri.unwe.bg/