Катедра "Икономическа социология"

Възможности за повишаване на иновативния капацитет на преподавателите и изследователите от социалната област.

сряда, 04 ноември 2015 9:50 /
Начало:
четвъртък, 12 ноември 2015 12:00
Край:
Място:
зала Тържествена
Подробности:

Извадки от лекцията

 

Преди около 50 години Едуард Де Боно констатира, че „има много теории, които ни учат как да мислим логично, за да не грешим, но няма нито една системна теория да учи човека какво да прави, когато мисли безгрешно, но и … безплодно“.

През последните 40 години са направени епохални открития в областта на творческото мислене. Разкрити са логиката и най-дълбокият механизъм в мисленето, при който се раждат новите идеи. Разработени са специални техники и инструменти, които ни учат как да мислим творчески и да откриваме нови полезни идеи.

Днес Де Боно ни уверява: „За първи път в историята на нашата цивилизация е разпръсната мистиката около раждането на нови идеи (открития, изобретения. и др.). Създадена е в общи линии теорията и технологията на творческото мислене“.

Интелектът е потенциал. Уменията ни да го използваме ефективно ни правят творци на новото. Тези умения не са генетично предопределени. Те могат да се привнасят отвън, да се развиват и успешно да се прилагат. За целта се използват специални подходи и инструменти, достъпни за всеки нормално функциониращ ум. Дотолкова, че ако човек пожелае, може да направи производството на нови идеи своя професия!

 

Проф. д.ик.н. Ив. Съйкова


Прикачени файлове:

image/jpeg Pokana.jpg - 53 KB