Катедра "Политическа икономия"

ЧЕТВЪРТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПОЛИТИЧЕСКА ИКОНОМИЯ на тема „ДИГИТАЛНАТА ИКОНОМИКА И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД ПОЛИТИЧЕСКАТА ИКОНОМИЯ“

петък, 04 октомври 2019 14:18 /
Начало:
сряда, 20 ноември 2019 10:00
Край:
сряда, 20 ноември 2019 20:00
Място:
УНСС
Подробности:

Катедра „Политическа икономия“ към УНСС има честта и удоволствието да Ви покани на

Четвъртата национална конференция по политическа икономия

на тема

„Дигиталната икономика и предизвикателствата пред политическата икономия",

която ще се проведе на 20.11.2019 от 10.00 часа в Голяма конферентна зала на УНСС.

През последното десетилетие дигиталната икономика и проблемите, които тя поставя пред развитието на света, водят до мащабни преобразувания, засягащи нарастващо количество аспекти на човешкото съществуване, започващи от икономиката, минаващи през политиката и свършващи с размиването на границите между физическата, дигиталната и биологическата сфери. Днес дигитализацията направлява пореднотото технологично преформатиране на света около нас с непознати преди това в историята скорост и мащаби и неслучайно бързо стана част от националните стратегии на десетки държави, включително и на България, където имаме разработена „Концепция за цифровата трансформация на българската индустрия“ и Национална програма „Цифрова България 2025“. В ЕС комисарят, който доскоро отговаряше за развитието на стратегиите по „Дигитална и кономика и дигитално общество“ бе излъчен от правителството на България.
В глобален план се извършва преустройство на образователните системи по посока на подоготовка на кадри с умения да работят в дигиталната икономика. Във водещите световни университети ускорено възникват и се въвеждат десетки нови научни и учебни дисциплини, бакалаварски и магистърски програми като икономика на изкуствения интелект, аналитик по големите данни, блокчейн технологии, менажиране на дигиталата икономика, дигитален маркетинг, дигитална търговия, дигитални финанси, дигитална политика, компютърна психология, компютърна психотерапия и дигитална социология. УНСС е пионер в тази посока и през учебната 2016-2017 г. катедра „Политическа икономия“ откри дисциплина, а през 2018-2019 г. и магистратура, в които обучава студенти по „Дигитална икономика“. Проблемите на дигиталната икономика са важно направление в катедрата по „Политическа икономия“, която поема инициативата за тази конференция, тъй като по своята ориентация тя се опитва да обхване не отделен аспект, а цялостната системна промяна, която носи ускореното разгръщане на дигиталната революция.
Годишно в света се провеждат стотици конференции по един или друг аспект на дигиталната икономика и в глобален план това е най-дискутирана тема в момента. Четвъртата национална конференция по политическа икономия на тема „Дигиталната икономика и предизвикателствата пред политическата икономия“ си поставя задачата да наложи един по-системен подход, в рамките на който да се поставят и изследват не само отделните проблеми на дигитализацията, но и тяхната включеност в рамките на много по-голямата политикономическа система на дигиталната икономика и техните проекции върху цялостното обществено развитие и перспективите за дълбоки качествени промени в икономическите и социалните отношения на съвременния капитализъм.
Научният форум си поставя следните основни тематични задачи:
? Да бъдат анализирани измененията, до които води дигитализацията в икономическия цикъл – производство, размяна, разпределение, потребление, а след това и на основните икономически категории – труд, стойност, капитал, работна заплата, печалба, рента;
? Да се види доколко и как дигитализацията на икономическите процеси налага промени в икономиката, политиката, правото, морала и останалите обществени подсистеми, да бъдат потърсени алтернативните възможности за нови отношения
и баланси между тях и отговор на въпроса за актуалността на съществуващите теории спрямо ускорено променящата се реалност;
? Да бъдат откроени проблемите, предизвикателствата, противоречията, с които се сблъсква съвременният свят в условията на дигитална революция и да бъдат анализирани необходимите действия и възможните политики, които България трябва да провежда, така че да ускори икономическото си развитие и да намери своето място в рамките на задаващата се нова глобална политикономическа структура.
На първото заседание на конференцията ще бъдат представени основни доклади, свързани с мащабната трансформация на обществата в контекста на разгръщането на дигиталната икономика, развитието и бъдещето на политикономическата система, които да зададат теми, въпроси и предизвикателства за дискусията, в която Ви каним да участвате.
Каним Ви да се включите с доклад в рамките на 10 минути в тази конференция, която ще дискутира водещите посоки на развитие на политиката и икономиката в разгръщащото се дигитално общество.
Моля да заявите Вашето участие и да изпратите реюметата на докладите по електронен път до 15 октомври 2019 г. на адрес: [email protected]. Резюмето включва заглавието, основните тези на доклада и ключови думи. Следва да бъдат посочени автора/авторите, тяхната институционална принадлежност, електронен адрес и телефон за контакт.
Докладите от конференцията ще бъдат публикувани. Изискванията към тях включват:
- да не превишават 10 стандартни страници;
- основният шрифт да бъде Times New Roman: 12 pt, Line Spacing: 1,5 lines;
- заглавието да е сentered, 14 pt, bold;
- трите пълни имена на автора (авторите): сentered, 12 pt, bold;
- институцията и e-mail на всеки от авторите: сentered, 12 pt, normal;
- заглавие и резюме на статията на български и английски език, максимум 15 реда: 1,25 сm first line, 12 pt;
- ключови думи на български и английски език;
- цитиране – вътре в текста, като в кръгли скоби се вписва фамилията, годината на изданието и цитираната страница /напр. (Монтен 1975: 53)/. Ако един автор в границите на една година се цитира повече от веднъж, номерацията се отбелязва с а, б, в и т.н. /напр. (Игов 2006а) и (Игов2006б);
- библиографията - в края, подредена по азбучен ред на фамилните имена на авторите. Първо се посочват авторите на кирилица, след това на латиница.
Крайният срок за изпращане на докладите е 20 декември 2019 г.

Благодарим Ви!

Програмен съвет
Проф.д-р Светла Тошкова
Проф. д-р Камелия Стефанова
Чл.-кор. проф. д.ф.н. Васил Проданов
Проф. д-р Валентина Драмалиева
Доц. д-р Лиляна Велева
Доц. д-р Евгени Костов
Доц. д.н. Пенчо Пенчев
Гл. ас. д-р. Христо Проданов


Организационен съвет
Доц. д-р Румен Андреев
Доц. д-р Марко Димитров
Гл.ас. д-р Веселин Бояджиев
Гл.ас. д-р Веселина Атанасова
Гл. ас. д-р Петър Стоянов
Ас. д-р Елка Сярова