Катедра "Публична администрация"

Национална научна конференция
Обновено: петък, 12 юли 2024 12:44

За конференцията

Новият публичен мениджмънт (new public management) е най-влиятелната теоретична и практическа иновация, насочена към подобряване на публично управление. Идеята, че държавното управление трябва да бъде предприемаческо, се оформя и развива като научно направление през 80-те години на ХХ в. Най-последователно постулатите на новия публичен мениджмънт са разработени от Дейвид Осборн и Тед Геблер в станалото вече класическо произведение Преосмисляне на управлението. Как духът на предприемачеството трансформира публичния сектор (Osborne, D., T. Gaebler, 1992. Reinventing Government: How the Entrepreneurial Spirit is Transforming the Public Sector. Addison-Wesley, Reading, MA).

Публичният мениджмънт коригира редица дефицити на бюрократичното управление. Той е насочен не към печалбата, а към повишаване на ефективността, отговорността и гъвкавостта на публичния сектор. В „идеални“ условия това би било резултат от: по-голяма самостоятелност (децентрализация); договорно възлагане на управлението на професионални мениджъри; оценяване на резултатите от тяхното управление според критерии за икономичност, ефикасност, ефективност; конкуриране за ресурси на базата на качествените стандарти за обслужване и крайните резултати от дейността. Най-често използваните инструменти на публичния мениджмънт са: публично-частните партньорства; договорната система и вътрешни (квази)пазари на публични блага; въвеждане или разширяване на системи за допълнителни плащания (такси, ваучери и др.); децентрализация на управлението на публичните дейности.

Предлаганото научно събитие е опит за критично осмисляне на идеите на новия публичен мениджмънт, приложени като практики за публично управление у нас.

Под общия надслов „Преоткриване на държавата. Предприемаческия модел на държавно управление: 30 години по-късно“ конференцията предвижда работа в следните сесии:

1-ва сесия:          Каталитична държава

2-ра сесия:          Ефективност и ефикасност на публичните разходи

3-та сесия:           Предприемчива държава

4-та сесия:           Ориентирано към клиентите управление

5-та сесия:           Децентрализирано управление

6-та сесия:           Предвидлива държава