Катедра "Икономика на транспорта и енергетиката"

Научно-изследователски проект на тема: ОЦЕНКА НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ, СОЦИАЛНИТЕ И ФИНАНСОВИТЕ ПОСЛЕДСТВИЯ НА ПАНДЕМИЯТА COVID-19 ВЪРХУ ТРАНСПОРТНИЯ СЕКТОР И МЕРКИ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ
Обновено: петък, 30 декември 2022 11:27

Цели и задачи на проекта

През 2020 г. транспортният сектор беше изправен пред предизвикателството на ограничаването на свободата на движение и другите координирани ограничителни мерки,  необходими за спасяването на човешки живот по време на пандемията от COVID-19. Тези мерки доведоха до сериозно забавяне на икономиките, до закъснения при доставките на стоки и услуги и до необходимост от промяна и скъсяване на веригите на доставките на стоки. Въведените ограничителни мерки за забавяне на разпространението на вируса, от своя страна, доведоха и до забавяне на превозите в цяла Европа. В тази връзка ключов проблем е гарантирането на непрекъснатостта на транспортните услуги, която е от решаващо значение за функционирането на вътрешния пазар на ЕС и за ефективните действия в отговор на кризата, свързана с общественото здраве и предизвикана от разпространението на COVID-19.

В тази връзка основната цел на проекта е да предложи мерки за възстановяване на транспортния сектор в страната и за преодоляване на социалните и финансовите последици от пандемията и ограниченията, наложени във връзка с нея. С постигането на тази цел ще се допринесе за възстановяване на позициите на отделните видове транспорт на транспортния пазар в страната и в ЕС, за ограничаване и намаляване на загубите на транспортните компании и за осигуряването на предлагане на транспортни услуги, адекватно на новите изисквания на клиентите. Всичко това ще доведе до подобряване ефективността на превозите като цяло, а вследствие на реализацията на мерките, предложени в проекта, транспортният сектор ще може да приложи устойчива стратегия за справяне с аналогични кризисни ситуации.

Като предлага подходящи мерки за възстановяване на транспортния сектор, изследователският проект  ще допринесе за:

  1.  възстановяване на позициите на отделните видове транспорт на националния и европейския транспортен пазар;
  2. ограничаване и намаляване на загубите на транспортните предприятия и осигуряване на адекватно предоставяне на транспортни услуги, отговарящи на новите изисквания на клиентите.

Всичко това ще доведе до повишаване на ефективността на транспорта като цяло, в резултат на изпълнението на мерките, предложени от екипа на проекта.  Освен това транспортният сектор ще може да приложи устойчива стратегия за справяне със сходни кризисни ситуации в бъдеще.

Основният обект на изследване е транспортният сектор, а  предметът на изследването  е    икономическото, социалното и финансовото въздействие на COVID-19 пандемията върху транспортния сектор и различните видове транспорт, както и възможните мерки за тяхното възстановяване.

Основните хипотези, които трябва да бъдат проверени и доказани  в хода на изследването, са следните:

      Хипотеза 1: Търсенето на транспортни услуги може да се характеризира с традиционни показатели като: количествата превозени товари, в тонове и броя на превозените пътници и съответно извършената превозна работа в тонкилометри и пътниккилометри;  но те отразяват само удовлетвореното търсене на товарни и пътнически превози.

      Хипотеза 2: Има шест основни категории фактори, които влияят на търсенето на транспортни услуги, а именно: демографски, икономически, екологични, логистични, технологични и свързани с политиката за развитие на държавния транспорт.

      Хипотеза 3: Факторите, влияещи върху търсенето на превози преди, по време и след КОВИД-19,  могат да бъдат класифицирани като преки и косвени. Преките фактори са тези, които влияят върху общия обем на превозите. Те включват например обема на производството на промишлеността, добивната промишленост, селското стопанство, броя на населението и доходите и заетостта, обемите на вътрешната и външната търговия, цените на горивата и др. Непреки фактори са тези, които предопределят направленията и времето на превозите, както и технологията на транспортния процес, ограниченията по време на пандемията и др. Те включват: логистични концепции на предприятията и търговците, държавна политика, инвестиции в транспортна инфраструктура и др.

      Хипотеза 4: Идентифицирането на факторите, определящи търсенето на превози и проучването на предпочитанията на потребителите във връзка с транспортните услуги, дава основание транспортните оператори и спедиторите да предвидят търсенето на превози, въз основа на което могат да насочват своите капиталови инвестиции, да приспособят оперативните си дейности към изискванията на клиентите и да подобрят транспортните технологии, които предлагат, за  да се преодолее забавянето в развитието на транспортния сектор и да се възстанови от пандемията.  

      Хипотеза 5: Проучването на взаимовръзката между търсенето и обема на превозите е в основата на правилното планиране на обема на работата в транспортния сектор, на транспортните разходи, на инвестициите в транспортния капацитет и транспортната инфраструктура,  за да се идентифицират и препоръчат подходящи мерки за възстановяване на транспортния сектор от КОВИД-19.

Основни задачи за реализация:

Проучванията по предложения проект ще се провеждат чрез различни дейности.

По време на първия етап от реализацията на проекта се извършват следните дейности:

-     Разработване на подробна проектна структура - резултатът от тази дейност ще бъде изготвянето на подробен план и програма за бъдеща работа по проекта.

 

Фигура 1 Структура на проекта

-     Определяне на необходимата база данни - в рамките на тази дейност ще бъде създадена база данни, необходима за целите на анализа.

  • Идентифициране на предприетите мерки и ограничения (нормативни, икономически, социални) по време на пандемията по видове транспорт – отговорници;
  • Идентифициране на система от показатели за оценка на въздействията (по видове транспорт) – извършена превозна работа, превозени товари и пътници, изминат пробег на транспортните средства, празен пробег, коефициент на празния пробег, време за доставки на товарите и времепътувания, време за обработка на товарите в товаро-разтоврните терминали и ГКПП, закъснения при доставките, ограничения в работното време на лицата, заети пряко в осъществяването на превозите и др.
  • Сформиране на работни групи по видове транспорт - отговорници:
    • Автомобилен транспорт – доц. Борислав Арнаудов – екип: гл.ас. Георги Димитров, докторант Дина Цоневска;
    • Железопътен транспорт – доц. Ташко Минков, доц. Борислав Арнаудов, гл.ас. д-р Георги Димитров;
    • Воден (морски и речен)  транспорт – проф. Виолета Мутафчиева, доц. Даниел Йорданов, докторант Иван Господинов;
    • Въздушен транспорт – проф. Христина Николова, д-р Вероника Гъркова;
    • Градски обществен транспорт – проф. Христо Първанов (докторант Надя Милушева), доц. Светла Цветкова, гл.ас. Илия Гътовски.

-     Събиране на данни и организиране на първични изследвания - резултатът от тези дейности ще бъде създаването на базата данни, необходима за оценка на въздействието на COVID-19 пандемия върху транспортния сектор и различните видове транспорт.

- Агрегиране на данни - в резултат на това действие данните за аналитични цели ще бъдат класифицирани и систематизирани.

-     Анализ на показатели/ индекси - тази дейност има ключова роля за реализацията на проекта, тъй като тя ще служи като основа за описание на текущите тенденции в забавянето на транспортния сектор и необходимите мерки за неговото възстановяване.

-     Разкриване на тенденциите и проблемите - осъществяването на тази дейност ще даде възможност за изготвяне на работен доклад със заключения от анализа и включва специфични препоръки за подобряване на производителността на транспорта и възстановяване от COVID-19 пандемия.

-     Анализ на различните механизми за подобряване на резултатите от транспорта след ПАНДЕМИЯТА COVID-19 — тази дейност ще доведе до изготвяне на предложения и мерки за възстановяване на транспортния сектор до предишно ниво. 

-     Обобщение на ключовите несъответствия - в резултат на реализацията на тази дейност ще бъде изготвен междинен доклад, представящ сравнителната оценка на обема на превозите преди, по време и след пандемията.

-     Управление на проекта – тази дейност ще се извършва паралелно с научната работа по различни работни пакети и ще допринесе за успешното изпълнение на проекта.

Планираните дейности за втория етап от изпълнението на проекта са както следва:

-     Анализ на несъответствията и причините за по-ниските нива на търсенето на транспорт в сравнение с нивата преди пандемията - въз основа на преглед на политиката и проведени семинари, ще бъде изготвен доклад, отразяващ резултатите от срещите с транспортните компании и ползвателите на транспорта.

-     Заключения и препоръки относно възможните мерки за възстановяване на транспортния сектор – тази дейност по проекта ще даде възможност да се обобщят междинните резултати от изпълнението на проекта. Ще бъдат предложени специфични мерки и дейности за възстановяване на транспортния сектор.

-     Анкетно проучване - ще бъде разработена анкетата за проучване на нагласите, предложенията, одобрението/ неодобрението на предложените мерки и др. Дейността ще бъде разширена с участието на националните и местните органи на властта.

-     Провеждане на семинари и кръгли маси с потенциални заинтересовани страни - тематичните семинари ще бъдат насочени към определянето на конкретни причини за проблемите, възникнали от пандемията COVID-19.

-     Обобщаване на резултатите от проучването и изготвянето на окончателен доклад – тази дейност ще обобщи резултатите от проекта и ще бъде представен окончателен доклад по проекта.

-     Финална конференция/прес-конференция за разпространение на резултатите от проекта - многопанелна конференция с международно участие за мултидисциплинарен екип от учени, работещи по темата. Целта на тази дейност е да се осигури адекватно разпространение на окончателните резултати от проучването и проекта като цяло.

-     Управление на проекта – тази дейност ще се осъществява непрекъснато и има за цел да осигури съответствие на разработения план за изпълнение на проекта и да насърчи висока ефективност и качество на изследванията.

 

В резултат от реализацията на проекта се очаква да се постигнат следните резултати:

-           Изследване на въздействието на пандемията COVID-19 върху транспортния сектор и

по-добро разбиране на настоящите и бъдещи транспортни проблеми, произтичащи от пандемията COVID-19;

-           Идентифициране, систематизиране и анализ на специфичните фактори, оказващи влияние върху търсенето и предлагането на товарни и пътнически превози по време и след пандемията от COVID-19;

- Установяване на зависимостите между ключовите показатели за оценка на факторите, въздействащи върху търсенето на товарни и пътнически превози и обема на товарната и пътническа превозна работа по видове транспорт в следкризисния период;

- Изследване на промените в потребителските предпочитания при избор на транспортни услуги и превозвачи в периода след пандемията;

- Разработване на подход за прогнозиране на обема на товарните и пътническите превози, приложим за транспортните и спедиторски предприятия в условията на криза от подобен тип;

- Набелязване на практически икономически и финансови мерки, които могат да се предприемат от транспортните компании и административните органи за преодоляване на икономическите, социални и финансови последствия от пандемията COVID-19;

- Публични дискусии относно необходимите и приемливи действия и мерки, които трябва да се предприемат в областта на транспорта, по отношение на неговата икономическа, социална и екологична ефективност за постигане на възстановяване и устойчивост в развитието на транспортната система на страната.