Катедра "Публична администрация"

ОТОВОРЕН СЕМЕСТЪР: ОГЛЕДАЙ ЗНАНИЯТА СИ В ПРАКТИКАТА

вторник, 16 април 2024 18:00

На 16 април 2024 г. се проведе отворен семестър с гост г-жа Татяна Цветкова, главен експерт в дирекция "Модернизация на администрацията", Администрация на Министерски съвет.

С изключителен ентусиазъм, ведрост и зареждаща енергия, тя запозна студентите от специалност Публична администрация с възможностите на Програма за студентски стажове в държавната администрация.

 padmin_a1c34_Отворен семестър.png

Програмата предоставя възможност на студенти от български и чуждестранни висши училища да проведат пълноценен стаж в структурите на държавната администрация на всички нива и в цялата страна. Програмата има за цел да предостави на студентите практически опит, нови професионални умения и да ги запознае с държавната администрация.

На централно ниво програмата се управлява и координира от администрацията на Министерски съвет. До момента от създаването си през 2012 г. по програмата са проведени над 3800 стажа.

padmin_39d41_Татяна Цветкова1.JPG padmin_39d41_Татяна Цветкова2.JPG
padmin_39d41_Татяна Цветкова3.JPG padmin_39d41_Татяна Цветкова4.JPG

 

Цялата процедура по публикуване на обявите, кандидатстване и подбор, класиране, потвърждаване и приемане на студентите е изцяло онлайн чрез специализиран портал, като по този начин се осигурява публичност и прозрачност на всеки един етап. Провеждането на интервютата и на самите стажове може също да бъде дистанционно.

С изменения и допълнения на Наредбата за студентските стажове в държавната администрация (обн. ДВ, бр. 103 от 12.12.2023 г., в сила от 01.01.2024 г.) възможностите за стаж на студентите в държавната администрация са разширени Информацията за всички обявени позиции за стаж в администрацията вече се публикува на специализирания модул на Портала за работа в държавната администрация https://jobs.government.bg/PJobs/.

Обявите за стаж са по област на висше образование, а не по професионално направление, с оглед разширяване на възможностите за кандидатстване на студентите. Минималната и максималната продължителност на стажовете е намалена – те са 5 до 20 работни дни, като по този начин студентите ще могат да осъществят повече стажове, без да нарушават учебния си процес.

padmin_39d41_Татяна Цветкова5.JPG

padmin_39d41_Татяна Цветкова6.JPG

padmin_39d41_Татяна Цветкова7.JPG padmin_39d41_Татяна Цветкова9.JPG

Администрациите продължават сами да определят продължителността на стажовете, както и броя на стажантите и областите на висше образование, от които желаят да приемат студенти. Публикуването на обявите, първоначалният подбор на кандидатите и класирането се осъществяват изцяло онлайн на портала. Провеждането на интервютата и на самите стажове може да бъде както присъствено, така и дистанционно. Стажовете продължават да са неплатени.

Съгласно графика на централизираната лятна кампания за 2024 година, публикуването на обявите от страна на администрациите за свободните стажантски места ще бъде в периода от 01 до 22 март, а студентите ще могат да кандидатстват от 23 март до 09 май 2024 г.

 

 padmin_39d41_Татяна Цветкова10.JPG  padmin_39d41_Татяна Цветкова11.JPG

padmin_39d41_Татяна Цветкова12.JPG   padmin_39d41_Татяна Цветкова13.JPG

 В края на срещата, след мотивиращите послания и вълнуващото представяне, г-жа Цветкова подробно отговори на всички въпроси, които зададоха студентите.

 

Галерия снимки от ОТОВОРЕН СЕМЕСТЪР: ОГЛЕДАЙ ЗНАНИЯТА СИ В ПРАКТИКАТА ...