Катедра "Публична администрация"

ОТВОРЕН СЕМЕСТЪР "EU is YOU"

вторник, 20 февруари 2024 10:29

padmin_03a6e_1.jpg

На 20/02/2024 г. се проведе Отворен семестър “EU is YOU” с гост г-н Калин Бураджиев[1]. Той представи на студентите от 3. Курс „Публична администрация“ възможностите, които имат за активно участие и усъвършенстване чрез инициативите на Erasmus+.

Г-н Бураджиев стартира с мотивационна реч за смисъла на ученето и изборите, които правим. След това представи различните измерения на Erasmus+ за младежи:

padmin_338ae_2.jpg

padmin_338ae_3.jpg

 

1. Участие като доброволци (EVS)

Европейската доброволческа служба дава възможност на младите хора да извършват доброволческа дейност в чужбина, като дават своя принос за каузи, в които вярват — солидарност с бежанците и мигрантите, работа по въпроси на околната среда, дейности за деца или възрастни хора, подкрепа за неправителствени организации, културни прояви или други теми. Призова студентите да пътуват и учат и обясни, че всеки на възраст между 17 и 30 години може да се присъедини. Всеки доброволец получава помощ за покриване на пътни и дневни разходи, както и джобни пари и застраховка.

padmin_338ae_4.jpg

padmin_338ae_5.jpg

 

2. Образователни обмени (Youth Exchange)

Младежкият обмен дава възможност на групи млади хора от различни страни да се срещат, да живеят заедно и да работят по общи проекти за кратки периоди от време от 5 до 21 дни. Тези програми се провеждат извън учебните заведения. По време на младежки обмен може да се участва в различни дейности – семинари, упражнения, дебати, ролеви игри, занимания на открито и др.

padmin_338ae_6.jpg

padmin_338ae_7.jpg

 

3. Обучения (Training courses)

Участието в краткосрочни обучения в чужбина по „Еразъм+“ е доказало положителният ефект върху перспективите за заетост по-късно. То също така е шанс за подобряване на езиковите умения, за придобиване на увереност и независимост и за потапяне в чужда култура. Работата в мултикултурна среда и придобиването на много нови умения – комуникативни, социални, дигитални и т.н. са сред значимите ползи. Основно внимание беше обърнато на толерантността и приемането на другите.

padmin_338ae_8.jpg

 

През цялото време студентите бяха предизвиквани да споделят своето мнение, коментираха и задаваха въпроси.

В последната част, г-н Бураджиев сподели личен опит от участието си в част от 22. Еразъм+ обучения, лекции, обмени не само като пряк свидетел на динамиката и промяна в мисленето на младите хора, но и като лектор и преподавател по меки умения. Специално време беше отделено на най-запомнящите се моменти, предизвикателства от работата по различни теми – превенция на ранно забременяване, спортните дейности, здравословен начин на живот, равенство на половете, ограничаване на речта на омразата и дигитален сторителинг.

В края на срещата, г-н Калин Бураджиев изненада с подарък студентката Маргарита Маринова и я похвали за активното участие и присъствие.

 

padmin_338ae_9.jpg

padmin_338ae_10.jpg

Калин Бураджиев е гост по покана на гл. ас. д-р Виолета Златкова

Калин Бураджиев и Маргарита Маринова


[1] Калин Бураджиев е партньор и старши бизнес консултант в CBC Consultancy от създаването му през 2007 година. Автор на разработки и публикации в областта на консултиращото продаване, съвършенството в обслужването, търговския мениджмънт, мениджърската компетентност и лидерството. Активен блогър и радетел за издигане на обслужването в приоритет на българския бизнес и повишаване нивото на обслужване във всички сфери на бизнеса и публичния сектор в България - http://buradzhiev.blogspot.com/. От 2010 година издава на български език подбрани бизнес заглавия чрез CBC Publishing. Издателството издава три поредици - Management, Training & Development и Selling & Service.

Галерия снимки от ОТВОРЕН СЕМЕСТЪР  "EU is YOU" ...