Катедра "Публична администрация"

ВТОРА СРЕЩА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И ИНОВАЦИИТЕ

вторник, 27 юни 2023 0:00

padmin_7ce06_1.1.png

Втората среща[1] на високо равнище се проведе на 27 юни 2023 с основен фокус откриване и подпомагане на талантите на Европа и формиране на бъдеще на уменията, чрез укрепване сътрудничеството в областта на образованието и иновациите с помощта на цялата общност.

padmin_7ce06_1.2.png

padmin_7ce06_1.3.png

 

Срещата на върха събра професионалисти в областта на образованието и иновациите, които заедно търсеха начини за засилване на сътрудничеството и вдъхновяване на още повече практици, научни работници, изследователи, които да работят за насърчаване на предприемаческата и иновационна култура в Европа.

Основните цели на форума бяха:

  • споделяне на добри практики, изграждане на мостове и укрепване на сътрудничеството между общностите в областта на образованието и иновациите
  • обсъждане на предизвикателствата и напредъка в постигането на целите, очертани в Европейската стратегия за университетите и новата Европейска програма за иновации
  • подтикване за по-нататъшни действия от страна на заинтересованите страни в областта на образованието и иновациите

В съответствие с приоритетите на Европейската година на уменията, темите на срещата на високо равнище бяха съсредоточени върху развитието на талантите и уменията, съответстващи на настоящите и бъдещите нужди на екосистемите - екологични, цифрови и предприемачески умения.

padmin_7ce06_1.4.png padmin_7ce06_1.5.png

 

Иновациите заемат централно място в Европейската стратегия за университетите. Нейното основно послание е, че подкрепата за по-задълбочено транснационално сътрудничество в областта на висшето образование ще помогне на учащите се да придобият нови, ориентирани към бъдещето умения, необходими за насърчаване на иновациите и предприемачеството в Европа.

Проведоха се пет тематични сесии, свързани със сътрудничеството между университетите и бизнеса, училищното образование за климата, участие на жените в дигиталната икономика, възможности за иновации за изследователите и практики за въвеждане на предприемачеството във висшето образование.

Гл. ас. д-р Виолета Златкова – преподавател в катедра „Публична администрация“, участва във форума и в една от тематичните сесии „Какво е необходимо за развитието на иновациите и предприемачеството във висшите учебни заведения: мобилизиране на ресурси“. По време на дискусията беше отбелязано, че  университетите са все по-ангажирани с адаптирането на учебни програми, които в по-голяма степен да отговарят на изискванията за иновации и предприемачество, като насърчават начини на обучение, които стимулират иновациите и подкрепят екологичния и цифровия преход. Това предполага важна мобилизация на ресурси: финансови и човешки ресурси, както и подкрепа и координация с местните общности с цел въздействие на цялата екосистема.

padmin_7ce06_1.6.png

padmin_7ce06_1.7.png

 

Участниците в дискусията обсъдиха възможни начини за укрепване на връзката между образованието и иновациите чрез мобилизиране на наличните възможности за транснационално сътрудничество (Еразъм+, Хоризонт Европа, финансиране от Европейския институт за иновации и технологии и др.) за изграждане на европейска иновационна траектория за висшите училища в съответствие с техните силни страни и нужди. Бяха приведени конкретни примери за добри практики, разработени от алианси на европейските университети, за да се възползват максимално от възможностите за финансиране от различни източници. Беше обърнато внимание на въпроса за развитието на политиките в областта на човешките ресурси и кариерата, необходими за подпомагане и по-добро признаване на работата на академичните преподаватели, участващи в разработването на дейности в областта на иновациите и предприемачеството. Подчертана беше ключовата роля на градовете и регионите за мобилизиране на ресурси и подкрепа на иновационни дейности във взаимодействие с бизнеса и висшето образование.

padmin_7ce06_1.8.png

padmin_7ce06_1.9.png

 

Форумът завърши с панелна дискусия по инициативата "Deep Tech Talent“: Умения в областта на високите технологии за Европа" – демонстрирано беше как един приобщаващ, динамичен и перспективен подход към иновациите се корени в образованието и как сътрудничеството между всички ключови заинтересовани страни ще помогне Европа да се справи с основните предизвикателства.

padmin_7ce06_1.10.png

 

Събитието бе закрито с вдъхновяваща реч на г-жа  Темис Христофиду, генерален директор на ГД "Образование, младеж, спорт и култура", ЕК, в която тя наблегна, че „развитието, привличането и задържането на таланти е един от приоритетите на Европейската програма за иновации, която ще помогне на Европа да стане лидер на новата вълна от високотехнологични иновации и ще укрепи общностите“.

 

 



[1] След първата среща на високо равнище по въпросите на образованието и иновациите през 2022 г. това е втората част на годишното събитие. То допринася за изпълнението на Европейската програма за иновации и Европейската стратегия за университетите.

 

Галерия снимки от ВТОРА СРЕЩА НА ВИСОКО РАВНИЩЕ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И ИНОВАЦИИТЕ ...