Катедра "Счетоводство и анализ"

Дипломираха се абсолвентите от най-старата катедра в УНСС - „Счетоводство и анализ“

понеделник, 04 декември 2023 8:00

На тържествена церемония в аула „Максима“ бяха връчени дипломите на бакалаврите и магистрите от специалност „Счетоводство“ и всички специализации – Випуск 2023.

Официални гости на събитието бяха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, зам.-ректорът по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д.н. Михаил Мусов, проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет, Бойко Костов, председател на Управителния съвет на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС), Силвия Пенева, управляващ съдружник на „Deloitte Bulgaria“ и Надя Михова, директор дирекция „HR“ на „Ernst & Young Bulgaria“.


Проф. д-р Снежана Башева, ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“, доц. д.н. Михаил Мусов, проф. д-р Румен Брусарски, проф. д-р Димитър Димитров, Бойко Костов, Силвия Пенева, Надя Михова (от ляво надясно)

Ръководителят на катедра „Счетоводство и анализ“ проф. д-р Снежана Башева откри церемонията: „Всяка година при откриването на учебната година ние посрещаме първокурсниците с думите „Добре дошли в най-желаното и престижно висше училище Университета за национално и световно стопанство. Днес се разделяме с вас, но няма да си кажем сбогом. За нас преподавателите от катедра „Счетоводство и анализ“ днешната раздяла е само символична и тя няма да сложи край на прекрасните отношения, които се изградиха между нас през тези години. Ние се гордеем с вас, че бяхте наши студенти. Вие бяхте късметлии, защото имахте възможност през годините на вашето обучение да се докоснете до елита на финансовия и счетоводния свят в България. Няма друг факултет и университет, където така умело се съчетават научното знание и практическия опит, традиции и професионални умения“, обърна се към абсолвентите проф. Башева и подчерта „от днес вие навлизате в един нов свят, светът на бизнеса, където действат други морални норми и ценности. Вие навлизате в свят, където моралната норма „прави добро“ се заменя с „не прави умишлено зло“, свят където излизат напред ценности като рационалност вместо емоционалност, тактичност вместо откровеност, умението да се възползваш от предимствата си пред другите. Свят където победител вече не е по-големия, а по-бързия“.



„Вие бяхте един невероятен випуск, който трябваше да се справи с проблемите на COVID-19, нов начин на общуване и преподаване, ограничени социални контакти, несигурност в бъдещето, но успяхте и ето днес сте тук за да получите дипломите си. На пръв поглед една хартия, но колко много означава тя – възможност за добра кариера, възможност спокойно да отглеждате децата си и да се грижите за семействата си, възможност да бъдете достойни граждани. Накрая искам отново да подчертая, че вие сте прекрасни млади хора, които сте бъдещето на България и ние вярваме във вас. Знаете скъпи бакалаври и магистри, че вратите на нашата алма-матер ще бъдат винаги отворени за вас. На добър път“!, пожела проф. Снежана Башева.

Официално приветствие към абсолвентите отправи ректорът проф. д-р Димитър Димитров: „Дипломирането не е край, а ново начало, днес правите първата стъпка по пътя на професионалното си развитие. Път, за който вие сте подготвени. Гостите, които присъстват на тази церемония, са представители на едни от най-големите компании в областта на счетоводството и счетоводното отчитане, това говори много. Бизнеса и институциите уважават Университета за национално и световно стопанство и искат да работят с хора, като вас, които отговарят на техните изисквания. Счетоводителите имат съществена роля за функционирането на всяка една организация, те са гарант за нейната финансова стабилност. ще бъдете гарант за тяхната финансова стабилност“, каза проф. д-р Димитър Димитров и изтъкна: „Сигурен съм, че имате много поводи за гордост, затова, че завършвате една от най-добрите специалности в нашия университет. Вие сте търсени кадри и съм убеден, че още с първата крачка извън университета ще се реализирате по най-добрия начин на пазара на труда. Очаква ви един интересен и вълнуващ свят, като възпитаници на УНСС, знайте, че ще ви посрещат добре навсякъде. Възползвайте се от тези предимства. Желая ви успех и не забравяйте вашата алма-матер“!

„За мен е чест и удоволствие да ви поздравя най-сърдечно от името на деканското ръководство на Финансово-счетоводния факултет. Счетоводството наистина е една актуална и желана специалност и вие тепърва ще се убеждавате в това. Една прекрасна професия, един чудесен занаят. За мен уважаеми колеги, знаят звучи гордо. Занаят означава знания, означава умения и любов към това, което правиш. Желая ви успех!“, каза проф. д-р Румен Брусарски.

„Счетоводството е професия с международно признат статут и по-важното е професия, която предвижда учене до края на практикуването, а това означава постоянно развитие и никакъв застой“, каза Бойко Костов и допълни: „След пет-шест години ви очакваме при нас, в Института на дипломираните експерт-счетоводители, за да се изкачите още едно ниво нагоре в професията. Пожелавам ви попътен вятър, да не е бурен, но достатъчно силен да опъва платната ви напред в кариерата“.

Силвия Пенева каза, че за нея е голяма чест и привилегия да бъде на това събитие, защото и тя е завършила същата специалност в УНСС и това е било едно от най-добрите й житейски решения. Тя благодари за възможността да сподели с абсолвентите важния миг на тяхното дипломиране и подчерта: „За вас това е наистина един ден на триумф, кулминация на много години усилен труд, сега, когато седите на прага на вашия нов професионален свят, света на бизнеса, въоръжени с наученото от вас, помнете, че това е наистина едно ново начало. Вече знаете и можете много, но не спирайте до тук. Предстои ви път, в който всеки ден ще откривате нови неща както за финансите, така и за счетоводството и за икономиката. Не се задоволявайте само с наученото колкото и да е много, но постоянно надграждайте и разширявайте вашите познания, защото вие имате специална мисия. Вашата професионална роля ще бъде от съществено значение за организациите в които ще работите, вие ще ги насочвате, ще бъдете гарант за тяхната финансова стабилност и прозрачност, както и за приноса им в икономическото развитие на страната ни“.

„Това, което сте постигнали до този момент е наистина нещо голямо и важно, но това, което ви предстои е изцяло във вашите ръце, вие ще създадете вашия професионален и житейски път, както прецените за най-добре. От все сърце ви желая да останете верни на себе си, на своите ценности и интереси, да намерите точно тази работа в областта на финансите и счетоводството, която ви удовлетворява в най-голяма степен, за бъдете наистина щастливи с това, което правите“, каза Надя Михова. Тя обърна внимание, че светът се променя, изкуствения интелект навлиза все повече в работата и пожела на абсолвентите да се адаптират успешно към дигиталния свят, но никога да не забравят човешкия фактор в професията, защото тази професия е свързана много с етика, морал и ценности.

Церемонията продължи с връчване на дипломите.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи дипломите на отличниците на випуска.



Галерия снимки от Дипломираха се абсолвентите от най-старата катедра в УНСС - „Счетоводство и анал ...