Катедра "Регионално развитие"

Научно-практическа конференция "Интелигентни градове и общини - визия за бъдещето"

сряда, 16 февруари 2022 11:17

Конференция_Интелигентен град.jpgНа 30 и 31 юли 2021 година се проведе Научно-практическа конференция  "Интелигентни градове и общини - визия за бъдещето", организирана в партньорство между Асоциацията на българските градове и региони, УНСС Фондация „Конрад Аденауер“, VIVACOM и в-к Стандарт.

Над 100 участници, сред които кметове, представители на местната власт, експерти по градско развитие и преподаватели взеха участие във форума. Гостите бяха приветствани от всички организатори заедно с ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. 

Фокус на събитието бяха предизвикателствата за интелигента трансформация на градовете. Катедра "Регионално развитие" представи единствената в страната магистърка програма "Развитие на интелигентни градове", по която вече успешно обучава бакалаври от различни университети и представители на бизнеса. Лекторите от катедрата разгледаха различни възможности и предизвикателства пред интелигентната специализация на българските общини. 

Представителите на ИТ и телекомуникационния сектор запознаха аудиторията със свои смарт продукти. Сферата на приложението им обхваща всички аспекти на градското управление. Дискутираха се възможностите за въвеждане на такива приложения в общинската дейност. 
Финансирането и компетенциите на администрацията, необходими за такива политики, бяха тема на дискусията между катедрата, общините, бизнеса и гражданския сектор. 

Докладите от събитието ще бъдат издадени в двуезичен сборник. 

Прикачени файлове:

image/jpeg Конференция_Интелигентен град.jpg - 222 KB

image/jpeg Конференция_Интелигентен град.jpg - 222 KB

Галерия снимки от Научно-практическа конференция "Интелигентни градове и общини - визия за бъдещет ...