Катедра "Регионално развитие"

Защо да кандидастваш "Регионално развитие" и да учиш за интелигенти градове

сряда, 21 април 2021 15:57

Защо един млад човек да избере сп. "Регионално развитие", отговаря ръководителят на катедрата доц. д-р Георги Николов пред ТВ Европа.  

                                                                доц. д-р Георги Николов.png
Младите хора са избрали да учат. Нашата роля е да им покажем пътя към техния успех,
да развият себе си, да развият региона си.
Ние сме заедно с нашите студенти докато извървят този път.

Въпросите, свързани с регионалното развитие и реализацията на студентите, които завършват тази специалност, е с висок обществен интерес. Така е, защото следващият финансов програмен период на ЕС много голямо внимание се възлага на развитието на регионите и градовете. 

Голяма тема в нашата област са умните градове. Развитието на "smart cities" е част от профила на студентите по регионално развитие. 

Точно това ни провокира да създадем
магистърска програма "Развитие на интелигентни градове".

Младите хора са нашето бъдеще.  Целта ни е да могат да посрещнaт новите предизвикателства, които са свързани с развитието на тези интелигентни градове. Трябват експерти, които да създават условията и да правят процесите по-лесни и по-приложими и ние като общество да бъдем по-адаптивни към това. 

Как може да кандидатсвате бакалавърска специалност "Регионално развитие"?
От тази година УНСС приема студенти по специалности още от първи курс. Кандидат-студентската кампания вече започна.
Подават се документи от 14 до 29 юни.
Класирането е на 8 юли.
Можете да участвате!

Стараем се в учебните планове да включваме съвременни и актуални дисциплини, които да подготвят младите хора за предизвикателствата на бъдещето, подчерта още доц. Николов. 
В едно изследване на Европейската комисия се казва, че над 90% от населението на земята до 2060 ще живее в около 600 града. В България още след 10-15 години населението ще е в 5-те най-големи града.
Трябва да подготвим студентите за последиците от тези процеси и силната урбанизация. 

"Много от традиционните професии ще изчезнат. Предстоят предизвикателства в осигуряването на градовете с електрическа енергия, вода, екологични рискове. Новите технологии ни дават възможности да се справим. 
Един от актуалните проблеми е синхронизирането на всички нови приложения за дигитална среда. 
Този технологичен профил също попада в полето на регионалистите". 

Доц. Николов отбеляза, че бъдещото на градовете е само една част от специалността. Развитието на селските райони също е важно, защото те са над 75% от територията на Европейския съюз. "Стремим се да развиваме малките населени места. Големите градове могат да са икономическите локомотиви за тях". 
Участваме в различни проекти за трансфер на знания с университети от Европа и света, защото за бъдещите предизвикателства трябва да мислим днес, каза той. 

Като експерти по регионално развитие се стремим да учим студентите на практическо приложение на нашето знание. В практиката си изготвяме много стратегически документи, оценки на въздействието и т.н. С голяма любов към студентите предаваме и на тях практически полезни умения. Учим ги как се изготвят стратегическите документи. Пожелаваме им да участват в подготовката на новите такива след 2027 година. 

Повече от интервюто, вкл. по темата с новия План за възстановяване и устойчивост можете да чуете във видеото

Прикачени файлове:

image/png доц. д-р Георги Николов.png - 790 KB

Галерия снимки от Защо да кандидастваш "Регионално развитие" и да учиш за интелигенти градове  ...