Катедра "Регионално развитие"

Участие на катедрата в трети балкански форум за регионално развитие

вторник, 27 ноември 2018 15:33

Преподаватели и докторанти от катедра „Регионално развитие“ взеха участие в третия вече традиционен форум на страните от Западните Балкани на тема „Регионално и местно икономическо развитие“. Конференцията се проведе между 19 и 21 ноември т. г. във Вльора, Албания. Организира се от Центъра за Европейски политически изследвания за регионално и местно развитие, в партньорство с Европейската академия на регионите, университета във Вльора, областната управа, общината, младежкия център в града, Албанската асоциация на регионите и Индустриално-търговската камара на Албания.

IMG-1dadcfc6d91741b7e22296f8a2967053-V.jpg   

Конференцията е интердисциплинарна и събира изследователи и практици от всички сфери на социалните и обществени науки. Участие взеха представители от Сърбия, Македония, Косово, Италия, Испания, Белгия, Румъния и др. Включването на България и УНСС като нов участник във форума и партньорството беше високо оценено и приветствано от организаторите. Официален гост на форума беше и Хенри Малос, член на Европейския икономически и социален комитет и негов бивш президент.

Част от програмата на форума бяха теми за европейското бъдеще на Западните Балкани, ролята на градовете в регионалното развитие, модели за правителствено управление на регионалната политика, развитието на иновациите за постигане на регионален растеж, предприемачеството като инструмент за икономическо развитие в регионите, условия за устойчиво развитие, ролята на университетите за регионалното развитие и др.

Ръководителят на катедра доц. Георги Николов поздрави участниците, като подчерта важността на партньорствата между балканските страни за  насърчаване на регионалното развитие и на съвместната изследователска работа в областта. Той представи пред колегите си от другите европейски университети дейността на катедрата и възможностите за сътрудничество.

Целта на ежегодното събитие да се подобрява стратегическото партньорство между балканисте държави и други страни от Европа и особено Европейския съюз. Идеята е да се изграждат научни, експертни и други професионални съвместни дейности между европейски и балкански  университети, факултети, катедри и неправителствени организации, работещи в областта на регионалното развитие, бяха част от приветствените думи на президента на Европейската академия на регионите г-н Нелу Несау. В словото си той поздрави специално участниците катедра „Регионално развитие“ и я представи пред аудиторията.

Катедра „Регионално развитие“ се включи във форума с два доклада на тема:
„Влиянието на демографските промени върху европейските градове“, разработена от гл. ас. д-р Георги Цолов, ас. д-р Никола Танаков, докторант Десислава Боцева
и „Приложение на правителствената политика за регионално развитие“, с автори доц. д-р Георги Николов, гл. ас д-р Елка Василева, ас. д-р Веселина Любомирова.

В дните на форума доц. Николов проведе среща и с декана на Икономическия факултет на университета „Исмаил Кемали“ и с областния управител на Вльора.

Прикачени файлове:

image/jpeg IMG-1dadcfc6d91741b7e22296f8a2967053-V.jpg - 173 KB

Галерия снимки от Участие на катедрата в трети балкански форум за регионално развитие  ...