Катедра "Регионално развитие"

Студенти по регионално развитие на публична лекция с председателя на Националното събрание на Виетнам

понеделник, 02 октомври 2023 14:18


Публична лекция_3.jpg

Снимка: проф. Въонг Дин Хуе и ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров по време на лекцията (източник УНСС)

Председателят на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе изнесе публична лекция в УНСС.

Студенти от първи до четвърти курс "Регионално развтие" бяха участници в събитието. 

За мен е чест да изнеса тази лекция в най-голямото висше икономическо училище, което има вековна история, и да говоря откровено и искрено за ситуацията в света и региона днес, както и за традиционно доброто сътрудничество между нашите две държави, каза г-н Въонг Дин Хюе, който е и професор по икономика.

Лекцията е част от официалното посещение в България на водената от проф. Хюе парламентарна делегация. 


Публична лекция_1.jpg

Снимка: Студенти и гости по време на събтието (източник УНСС)


Това е третото събитие, което свързва катедра "Регионално развитие" с регионите и социално-икономическата политика на Виетнам. През миналата академична година Динх Ван Зунг защити дисертация на тема "Осигуряване на поминък на бедните хора от етническите малцинства в планинските райони на провинция Хан Хоа", където д-р Зунг е на висока ръководна длъжност. 

През последните четири години катедрата задълбочи партньорството си с посолството на Виетнам в България. В рамките на това сътрудничество ръководителят на катедрата доц. Георги Николов направи работно посещение в един от регионите с най-изразени неравенства в азиатската страна. По време на визитата се обсъдиха подходи за балансирано социално-икономическо развитие в земеделските територии и областите с преработвателна промишленост. 


Опитът от това партньорство се предава и в работата със студентите, които с интерес и ангажираност се включиха в публичната лекция. 

Публична лекция_2.jpg

Снимка: официални гости и участници в срещата (източник УНСС)


Евелина Димитрова от 4 курс от специалността зададе въпрос на проф. Хуе, свързан с възможностите за разширяване на външнотърговския обмен и сферите на партньорство между двете държави. 
В отговора си гостът акцентира на потенциала за обмен на кадри, затвърждаване на стокообмена и съвместни проекти в областта на технологиите. 


Прикачени файлове:

image/jpeg Публична лекция_1.jpg - 426 KB

image/jpeg Публична лекция_2.jpg - 725 KB

image/jpeg Публична лекция_3.jpg - 726 KB

image/jpeg Публична лекция_4.jpg - 368 KB

Галерия снимки от Студенти по регионално развитие на публична лекция с председателя на Националнот ...