Катедра "Регионално развитие"

40 първокурсници в сп. "Регионално развитие" дистанционно обучение започнаха своя академичен път в УНСС

четвъртък, 17 октомври 2024 11:35

Четиридесет са приетите първокурсници в дистанционната форма от бакалавърската програма на специалност "Регионално развитие" в УНСС. Те започват четири годишното си обучение от учебната 2024/2025 година в изцяло онлайн среда, като част от утвърденото през годините дистанционно обучение на университета. 

Катедра "Регионално развитие" има свои предишни випуски в тази форма на обучение и се радваме, че успяхме да я възстановим и да отговорим на интереса и търсенето от новите студенти. Много от тях са на различен етап от житейския си и професионален път, а има и такива, които се обучават от чужбина, коментира ръководителят на катедрата доц. д-р Георги Николов. 

В специалност "Регионално развитие" има утвърдени вече близо 20 години традиции в подготовката на студенти в професионално направление 3.7. "Администрация и управление". Профилът на специалността е насочен към разбиране и експертиза за решаване проблемите на регионите в социално-икономическата сфера, но с фокус към териториалните специфики и съвременните стандарти за пространствено развитие,  постигане на местен просперитет и национална добавена стойност.

Изучават се дисциплини като Геоикономика, Геодемография, Регионална политика на Европейския съюз и България, Държавни политики и стратегии, Стратегическо регионално планиране, Развиващи се региони и пазари, Финансиране на регионални проекти и др. 

Студентите се подготвят за новите предизвикателства на електронните услуги и дигиталната трансформация в регионите. Сред пионерите са по знания за интелигентните градове и интелигентната специализация на икономиката. Работят с актуални стратегически документи на национално и международно равнище. 

Имат възможност да се включват в научни форуми на катедрата и да продължат обучението си в магистърските програми по "Регионален бизнес и мениджмънт" и "Развитие на интелигентни градове", които също се предлагат и в дистанционна форма на обучение. 

Галерия снимки от 40 първокурсници в сп. "Регионално развитие" дистанционно обучение започнаха сво ...