Катедра "Регионално развитие"

Юбилейна научна конференция 10 ГОДИНИ КАТЕДРА "РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ" - НАУКА, ОБУЧЕНИЕ, ПРАКТИКА

вторник, 07 ноември 2023 11:30

fb355_юб.конф.рег.развитие 1.jpg

 Откриване на конференцията. Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет при УНСС, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, ръководителят на катедра „Регионално развитие“ доц. д-р Георги Николов и Александър Стойчев, VIVACOM (от ляво надясно) Снимка: УНСС                 

С юбилейна научна конференция катедрата отбеляза в академичната общност на УНСС 10 години от създаването си като звено във Факултет "Управление и администрация". Форумът се проведе на 23 октомври в Голямата конферента зала на университета, която трудно събра преподаватели, гости и студенти, уважили празника. 
В откриването участва ректорът на университета проф. Димитър Димитров, представители на катедри от факултета, преподаватели от други специалности, партньори от публичния, частния и неправителствения сектор, както и дипломатически и бизнес представители на партниращи с катедрата държави. Студенти от всички обучаващи се в момента курсове на специалността споделиха юбилея. 

fb355_юб.конф.рег.развитие 3.jpg

Снимка: УНСС

При откриването ректорът проф. Димитров подчерта успехите на катедрата за развитие на сътрудничества със академични и бизнес институции от Западните Балкани и други университети в Европа. Обърна внимание на резултатните усилия регионалното развитие да е все по-разпознаваемо като тема в публичното пространство. Специално отбеляза усилията на екипа за развитието концепцията за интелигентните градове и популяризирането й на научно и приложно равнище в България.

За тези 10 години катедра „Регионално развитие“ се утвърди и разви като създател на стандарти в образованието и науката. Обществото ни разчита на вашите знания и опит, то има нужда от идеи за регионалното развитие, за стимулиране на индустрията, за създаване на зелени градове, има нужда от хората, които учат в тази катедра, за да работят за повишаване на благосъстоянието и стандарта на живот в българските общини, каза проф. Димитров. 


a5dd5_юб.конф.рег.развитие 7.jpg

Участници в конференцията. Снимка: УНСС


От името на извънредния и пълномощен посланик на Социалистическа република Виетнам Н. Пр. До Хоанг Лонг, г-н Чъонг Нгок Нам, първи секретар на посолството, поднесе приветствия като изтъкна доброто сътрудничество с Университета и поредицата съвместни инициативи в областта на образованието и науката.

Ние от Студентския съвет винаги сме подкрепяли нашите преподаватели в усилията за развитие на академичната общност, всички инициативи на Университета, в случая годишнината на катедра „Регионално развитие, каза председателят на Студентския съвет Илиян Чабуклийски.

За нас такива форуми са важни, защото след 1-2 години идеите от тях се реализират на практика, подчерта представителят на VIVACOM Александър Стойчев и благодари за ползотворното партньорство по темата за интелигентните градове. 

От името на Асоциациацията на българските градове и региони (АБГР) поздравления и интерес към бъдещи партньорства заяви Мирела Крондева. Освен като представител на НПО сектора, тя участва в програмата и като възпитаник на катедрата и специалността. 

Поздравления поднесоха и партньорите от Димитър Вучев – общински съветник, Чъонг Нгок Нам  – първи секретар на Виетнамското посолство, Теодора Войкинска – регионален мениджър на URSA-USA, Антон Ангелов – експерт-консултантът на „Пи Ви Консулт“ ООД и Любомир Раков от „Спортен център 33“. 

Проф. д-р Надя Миронова, ръководител катедра „Управление“, оцени развитието на катедрата по отношение на прилагането на европейските политики за развитието на градовете и регионите. 

Положихме много усилия, за да бъдем разпознаваеми по отношение на регионалното развитие, да изграждаме концепции за развитието на малките и средни предприятия, които са гръбнакът на икономиката, да прилагаме актуалните аспекти в развитието на регионите, да ползваме чуждестранния опит в създаването на интелигентни градове. Партнираме си с много страни, с Италия, Полша, Сърбия, Северна Македония, Албания, Кипър, Турция. Участваме в 8 международни проекта и в близо 10 университетски проекта, в над 40 международни конференции, имаме над 7000 страници различни анализи, документи и препоръки за общинската администрация, получили сме най-висока програмна акредитация – 9.60“, каза ръководителят на катедрата доц. Георги Николов. Той обясни, че целите на форума са да се надградят постигнатите до момента научни резултати, да се създадат възможности за творчески дискусии и да се подкрепи изграждането на нови партньорства.  

Конференцията продължи в четири основни тематични направления, в които участниците се включиха:

  • Теоретична рамка и съвременни тенденции в регионалната наука;
  • Обучение и професионална реализация в регионалното развитие;
  • Приложение на регионалните изследвания в публичните политики
  • Иновативни подходи за регионално управление (секция за студенти и докторанти).

Докладите ще бъдат публикувани в тематичен сборник. 

Конференцията е финансирана по фонд НИД на УНСС. 
Част от използваната информация от централната новинарска секция на университетския сайт. 

Прикачени файлове:

image/jpeg fb355_юб.конф.рег.развитие 1.jpg - 511 KB

image/jpeg a5dd5_юб.конф.рег.развитие 7.jpg - 397 KB

image/jpeg fb355_юб.конф.рег.развитие 3.jpg - 342 KB

Галерия снимки от Юбилейна научна конференция 10 ГОДИНИ КАТЕДРА "РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ" - НАУКА, ОБУ ...