Катедра "Публична администрация"

Форум на консорциума по проект STUDIES-DIG се проведе в нашия университет

четвъртък, 22 февруари 2024 17:09

Представители на академични и неакадемнични институции от България, Португалия, Румъния, Мароко, Турция и Египет се събраха в УНСС за официалното откриване на изследователската работа по проект N 101131544 STUDIES-DIG - Models and Instruments for Transforming Higher Education Systems through Transnational Multi-Sector Links.

УНСС е координатор на консорциум от 14 партньори, включени в проекта – университети, публични и частни организации, както и представители на неправителствения сектор от Европа, Азия и Африка. Проектът е част от „Хоризонт Европа“ (Horizon Europe) – Рамковата програма за научни изследвания и иновации (2021 - 2027), дейности „Мария Склодовска-Кюри“  за научни изследвания, иновации и обмен на персонал (Marie Sklodowska-Curie Research and Innovation Staff Exchangе - RISE). Изпълнението на проекта стартира на 1 януари 2024 г.  и основната му цел е да проучи и установи успешни съвременни модели и инструменти, които могат да подпомогнат трансформирането на висшето образование, както и устойчивата и ефективна адаптация на системите на висшето образование в дигиталната ера. Участниците са убедени, че образованието е основен път за постигане на  целите за устойчиво развитие. Партньорите по проекта са обединени в програма за обмен на персонал и научни изследвания за период от 48 месеца.
Срещата на консорциума в УНСС е  по инициатива на координатора и поставя началото на екипната работа по изпълнение на работните пакети в проекта, като амбициите на участниците са да развиват  международните, интердисциплинарните и мултисекторните връзки на сътрудничество не само в рамките на този проект, но и да се постави началото на нови съвместни инициативи.

Проф. д-р Поля Кацамунска, координатор на проекта в УНСС и модератор на форума, приветства гостите и представи проекта, като подчерта, че успешното кандидатстване за финансирането му е възможно  благодарение на изключителните усилия на всеки един от партньорите, включени в консорциума. Тя представи официалните гости, сред които бяха Н. Пр. Закия ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България, Н. Пр. г-жа Ана Мария Рибейро да Силва, извънреден и пълномощен посланик на Португалската република в България, Мустафа Хамис, консул и посланик на Арабска република Египет в България, г-жа Серен Озкан, първи секретар в посолство на Република Турция в София, Раду Калин Молдован, министър-съветник в посолството на Румъния в България, Милена Главчева от дирекция „Наука“ в Министерството на образованието и науката. Проф. Кацамунска изтъкна, че „нашият университет си сътрудничи с над 187 чуждестранни университета и е успешен партньор в много образователни и научноизследователски проекти в рамките на програмите, финансирани от българското правителство и Европейския съюз,  и разполага с Научноизследователски център за обработка на големи бази данни“.

От името на ректора проф. д-р Димитър Димитров проф. д-р Матилда Александрова, в.и.д. зам.-ректор по учебната дейност, приветства участниците и гостите като посочи,  че „стремежите на нашия университет са част от неговата дългосрочна стратегия за постигане на устойчива интеграция в европейското и международното образователно пространство и в тази връзка проектът играе важна роля за реализацията на стратегията на университета“.

Н. Пр. Закия ел Мидауи изтъкна важността на проекта за бъдещото развитие на висшето образование, бизнеса и обществото,  тъй като  „живеем във времена на безпрецедентна дигитална трансформация, която влияе на всички аспекти от висшето образование. Затова са необходими иновативни решения за трансформация на системата на висшето образование в тези дигитални времена, необходими са решения, осигуряващи по-големи възможности за увеличаване на достъпа до висше образование“.

Доц. д.н. Михаил Мусов, в.и.д. зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, запозна гостите и участниците в проекта с мащабите на научноизследователската дейност и международното сътрудничество на УНСС. Той подчерта, че „УНСС е най-старият, най-авторитетният и най-големият бизнес университет в България и Югоизточна Европа и лидер сред българските университети с най-висока институционална акредитация – 9.80 (при максимална оценка 10.00), която показва качеството, предлагано от съответното висше училище в страната според Националната агенция за оценяване и акредитация“.

Форумът получи приветствие от името на д-р Милена Дамянова, директор на дирекция „Наука“ в Министерството на образованието и науката. Присъстващите поздрави и доц. д-р Екатерина Тошева, зам.-декан по научноизследователската дейност на факултет „Приложна информатика и статистика“ и част от екипа на проекта.

Доц. д-р Екатерина Тошева, Н. Пр. Закия ел Мидауи, проф. д-р Поля Кацамунска,  проф. д-р Матилда Александрова, доц. д.н. Михаил Мусов, д-р Милена Главчева от МОН
(от ляво надясно)

С приветствия и поздрави към форума и гостите се обърнаха и останалите партньори по проекта, както и представителите на дипломатическите мисии от държавите партньори,  част от консорциума.

Събитието продължи с работни срещи, на които бяха обсъдени изследователските дейности по работните пакети, стратегиите за изпълнението им, график и план за  мобилностите в рамките на първия отчетен период.

Участниците,  включени в консорциума като бенефициенти и асоциирани партньори по проекта, са:

Галерия снимки от Форум на консорциума по проект STUDIES-DIG се проведе в нашия университет ...

Галерия снимки от Форум на консорциума по проект STUDIES-DIG се проведе в нашия университет ...