Катедра "Публична администрация"

Доц. Горчилова участва в журито на Национален младежки конкурс на НСОРБ

четвъртък, 12 октомври 2023 12:57

На 12 октомври, в Деня на българската община и местното самоуправление, НСОРБ връчи наградите

в първото издание на Националния младежки конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“

Веднъж на четири години отбелязването на Деня на българската община и местното самоуправление съвпада с кампанията за избори на нови общински съветници и кметове. В това сигурно също има някаква символика, отбеляза изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева. Тя подчерта, че включването на 12 октомври в календара на официалните празници в държавата е признание за стабилността и авторитета на местните власти и за активността на Националното сдружение на общините в Република България.

Символичен домакин на събитието беше кметът на София Йорданка Фандъкова. „Аз имам привилегията да бъда сред малцината кметове, които остават на своя пост през тази кампания. Това ми дава свободата да бъда тук, заедно с вас, с младите хора, които зареждат с идеи всяко общинско ръководство, с колегите и партньорите, които влагат много усилия, за да развиват общините по устойчив съвременен път“, подчерта първата жена – кмет на столицата. Тя подчерта, че  София е един от лидерите в усилията младите хора да бъдат привлечени в управлението и развитието на града, с подкрепата на широк кръг младежки инициативи по различни общински програми.

София е не само един от най-привлекателните европейски градове за млади хора, но и естествен център на образованието, творчеството, културата и креативността. Над 10% от БВП на столичния град се формират от творческите индустрии, които имат огромна притегателна сила за младите хора, изтъкна Фандъкова. Не малка част от перспективните проекти, които София развива, са родени във взаимодействието с активните граждани, с творци и архитекти, които имат дързостта да развиват своите идеи за града, който обичат, и да намират подкрепа и партньорство в лицето на общината, каза кметът на София и даде за пример едно от любимите места за творчески срещи, общуване и изява – културния център Топлоцентралата.

„Много са примерите за това, че най-модерните решения, най-смелите планове и най-иновативните идеи се раждат от непрестанния диалог с гражданите, които виждат своята смислена роля в развитието на града. Именно в това е същността на местното самоуправление. Надявам се София и в бъдеще да продължи да подкрепя своите граждани и да насърчава тяхната активност, да ги разпалва и да им помага“, подчерта столичният кмет и поздрави своите настоящи и бъдещи колеги с Деня на българската община и местното самоуправление.

С обявяването на Национален младежки конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“ НСОРБ предизвика младежите да предложат своя идея за решение на конкретен проблем в тяхната община. Конкурсът насочи вниманието към проблемите по места и даде възможност на повече млади хора да опознаят работата на местната администрация, нейните възможности и ограничения, които понякога пречат за осъществяване на добрите решения.

Едно от впечатляващите неща в конкурсните проекти е не само ясно изразеното желание нещо да бъде направено, а нагласата на младите хора да се ориентират какъв е пътят до реализирането на дадена идея, подчерта доц. Д-л Албена Танева, ръководител на катедра „Публична администрация“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Това, че младите хора създават обозрима възможност и търсят как могат да бъдат осъществени техните предложения в различни сфери от живота в общините, е знак за големия потенциал на конкурса, подчерта тя.

                   

Кампанията на НСОРБ отваря вратите на общините за всеки, който милее за своя град, а тази привързаност се изразява не в критикуването, а в осъзнатата готовност да направиш нещо смислено и реално, изтъкна доц. Деница Горчилова, ръководител на катедра „Публична администрация“ в УНСС. Заедно с доц. Танева, икономиста от Института за пазарна икономика Петър Ганев и двама експерти от екипа на НСОРБ – Маруся Цветкова и Юлия Иванова, те журираха всички 57 предложения, постъпили в рамките на Националния младежки конкурс. По преценка на авторитетната комисия ок. 30% от представените проекти демонстрират значителна зрялост и сериозна ангажираност с проблемите на местната общност.

                

Най-важното в инициативата на НСОРБ е създаването на платформа, която дава възможност на младите хора не просто да споделят своите идеи за развитие на общините, а шанса тези предложения да достигнат до кметовете и да очертаят различен ракурс към проблемите и очакванията на младите хора, смята икономистът Петър Ганев. Според него, конкурсът отваря важна тема, свързана със стратегическото планиране на местно ниво, защото показва, че в гражданското общество има солиден заряд от конкретни идеи, които могат да послужат на общините да бъдат по-ефективни в своята работа.

„Не бъдете част от проблема. Станете част от решението!“ беше апелът на НСОРБ към участниците в Националния младежки конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“, който провокира не само индивидуални участници, но и младежки екипи. Умението да обсъждат проблемите заедно и да търсят решения, които могат да постигат с общи усилия, е много важна предпоставка за отключване на диалога в обществото, подчерта доц. Албена Танева, а Петър Ганев изтъкна, че конкурсите са отлична възможност за общините и неправителствените организации да откриват млади таланти и да станат част от тяхното израстване.

Изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева връчи наградите на победителите в първото издание на Националния младежки конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“.

Поощрителна награда журито присъди на проекта „От космоса към безопасността: разбиране и управление на горските пожари чрез сателитни изображения“, представен от Елия Стоянова, на 23 години от Свиленград.

Актуалността на темата, особено през тази година у нас и в съседна Гърция, и значимостта на проблема дадоха на предложението сериозен превес. Конкретната идея предвижда подбор на сателитни изображения и интегрирането им в Географска информационна система, за да могат да бъдат използвани от специалистите за анализи и евентуално планиране на превантивни дейности.

Трета награда и парична премия от 1 000 лв. спечели Нено Илиев от Дряново. Неговото предложение е свързано с един от приоритетите на всяка българска община по разширяване на устойчивите начини за придвижване: поставяне на станции за безплатен ремонт на велосипеди на ключови места на територията в Община Дряново. Тези малки ремонтни работилници могат да бъдат оборудвани по трасета за велосипеди, които се изграждат във всички общини, могат да бъдат интегрирани и със стоянки за отдаване на велосипеди под наем и да допълват цялостен проект за велотранспорт.

Втора награда и парична премия от 1 500 лв. спечели Мартин Атанасов, ученик от 127 СУ „Иван Николаевич Денкоглу“- гр. София, който предлага напълно осъществимо решение, осигуряващо повече зелени площи за жителите на столицата. Той вижда сериозен потенциал в отварянето на зелените пространства в дворовете на училищата за гражданите.

Журито оцени високо разбирането на Мартин, че „един пълномащабен проблем като екологичния не може да се реши на глобално равнище, защото обхваща различни хора, държави и народи, които категорично не могат да бъдат сложени под общ знаменател. Мерките трябва да се вземат локално и на местно ниво така, че хората да ги възприемат като свои и да се чувстват съпричастни с тях“.

„Ние в НСОРБ винаги казваме, че всеки проблем намира своето реално решение на местно ниво и това прави ролята на общините и гражданите особено значима. Надявам се, че заедно с Мартин ще работим и по следващия проект – да повишим и обществената култура на онези, които ще използват зелените пространства на столичните училища“, подчерта изпълнителният директор на НСОРБ при връчването на наградата.

Победител в първото издание на Националния младежки конкурс, обявен от НСОРБ, е Деница Димитрова, ученичка в 10-ти клас на Търговска гимназия ”Княз Симеон Търновски” в Стара Загора. Деница обръща внимание на нуждата от изграждане на съоръжения за игра за деца с двигателни проблеми. В своето предложение тя разказва вълнуващи истории, които не само са я трогнали, но и са насочили вниманието й към този проблем. Деница е провела свое малко проучване за възможностите за доставка на специализирани съоръжения за деца в инвалидни колички. Самата тя е готова да подкрепи общината в това начинание с организиране на дарителска кампания.

Освен парична премия от 2 000 лв., Деница ще вземе участие като един от ключовите говорители във встъпителния форум на местната власт за мандат 2023 – 2027, който ще се състои на 11 декември в София.

Всички наградени получиха и подаръци от Фонд ФЛАГ, връчени от изпълнителния директор на Фонда Надя Данкинова.

НСОРБ връчи и специална награда на община Ардино, която прие най-близо до сърцето си идеята да привлече младите хора и да работи в тесен диалог с тях. Две са предложенията, които постъпиха от малката родопска община, а кметът и председателят на Общинския съвет не само лично се ангажираха с популяризирането на инициативата сред младите хора, но и проведоха поредица от дискусии и разговори с тях и на практика заедно започнаха работа по изготвянето на стратегия за младите хора в община Ардино.

Няколко от проектните предложения, постъпили в рамките на конкурса, са насочени към един проблем, пред който се изправят младите хора в малките населени места – това е липсата на младежки пространства, в които те да се събират, да общуват, да изявяват своя талант. Идеи за изграждане на такива пространства са изплатили младежи от село Козаревец,  община Лясковец, от село Извор, община Суворово, от гр. Елин Пелин и от община Сливен. Еипът на Сдружението се ангажира активно да работи с новите общински екипи по места и с участниците в конкурса, за да бъдат доведени до успешен край проектите на младите хора.

         

Всички идеи на младежи, които са постъпили в рамките на конкурса, ще бъдат представени на новите кметове, за да спечелят тяхното внимание и да бъдат осъществени.

Всички участници в конкурса получават почетни грамоти като знак за първите стъпки в местното самоуправление, които вече са направили със своето участие в Националния младежки конкурс „Аз за моята община: един проблем – едно решение“.

Въдещ на церемонията беше популярната телевизионна журналистка Филипа Огнянова. 

НСОРБ благодари на всички участници в първото издание на конкурса, на общините, които се присъединиха към инициативата на Сдружението, на многобройните партньори и на университетите, които подкрепиха кампанията!

Галерия снимки от Доц. Горчилова участва в журито на Национален младежки конкурс на НСОРБ ...