Катедра "Публична администрация"

Катедрата представя: Силвия Драгиева, Публична администрация, 4 курс

сряда, 29 март 2023 15:39

padmin_b2180_Screenshot 2023-03-29 at 15.52.18.png           

Къде проведохте преддипломния стаж?

Община Средец (кметство)

Обща администрация, дирекция „Административно-правно и информационно обслужване“, отдел „Общински център за услуги и информация на гражданите (ОЦУИГ), информационно обслужване и технологии, деловодство и архив“

Най-трудно беше:

Едно от най-големите предизвикателства, с които се сблъсках, беше голямата разлика между академичната среда и реалната работна среда. Университетът ни подготвя основно теоретично и ако нямахме възможност да участваме в този преддипломен стаж, по-трудно ще се адаптираме и реализираме.

Най-интересно беше:

Най-интересно ми беше да се запозная с дейността на кмета и заместник-кмета на общината, какви функции изпълняват, какви отговорности носят, какво контролират и регулират, според кои закони ръководят общината като административна единица.

Също така ми беше интересно, когато приемах, регистрирах и изпращах в съответните структурни звена на общинската администрация входящата кореспонденция, в обслужването на граждани водих отчет по поредната входяща информация на подадените молби, жалби и сигнали до общинската администрация.

Интересно ми беше и издаването на удостоверение за раждане, удостоверение за сключен граждански брак, удостоверение за наследници, удостоверение за семейно положение и удостоверение за промяна на постоянен адрес.

Съвет към стажантите:

Моят съвет към всички стажанти е, когато се запишат за стаж, да присъстват наистина, тъй като това е възможност да натрупат практически опит и да приложат част от наученото.

На практика нещата съвсем не са като на теория.

Когато имате въпрос, задайте го. Ако не сте разбрали - питайте. Освен, че ще научите реална информация, ще покажете на вашия ментор, че истински се интересувате от работата. Не си мислете, че въпросите ще ви направят да изглеждате неподходящи за организацията. Добре формулираните и на място въпроси демонстрират, че искате да се научите и сте ангажирани.

Общувайте активно, тъй като контактите с хората само могат да ви помогнат, както по време, така и след края на стажа. Не пропускайте по време на вашата стажантска програма да завързвате контакти. Когато е уместно и без да скъсявате дистанцията, можете да поискате визитка или да си размените контакти в социалните мрежи. Разговорите в неформален стил ще ви позволят да поразчупите обстановката и да добиете самочувствие.

Какво послание изпращате към студентите:

Посланието, което искам да предам на студентите е да се възползват от всяка една възможност за стаж, независимо, в коя година от тяхното обучение в университета са. Така ще натрупат необходимият опит, знания и умения в различни институции и организации, а също и биха им се отворили възможности за работа по време на обучението им в университета или след тяхното завършване.

 

Галерия снимки от Катедрата представя: Силвия Драгиева, Публична администрация, 4 курс ...