Катедра "Медии и обществени комуникации"

Обновено: петък, 10 март 2023 12:28

МедияКаст

„МедияКаст“ - как една студентска мечта стана реалност

Въпреки че екипната работа е трудна, особено в началото, тя е нещото, което може да развие комуникационните ни способности с останалите, да ни научи на търпение и най-важното – можем да се учим от хората, с които работим, защото всеки допринася с нещо за общия успех. За да бъде един екип успешен, хората в него трябва да работят като добре смазана машина, за да могат да превърнат и най-трудно достижимата мечта в реалност. Идеален пример за написаното дотук е идеята на нашата студентка Надя Манова и започването на подкаста „МедияКаст“ на катедра „Медии и обществени комуникации“.  Всеки от участниците в подкаста е пъстър и носи в себе си нещо различно, което останалите нямат, но това, което ги обединява е хъса им на работа.

Нека заедно да се запознаем с хората, които дадоха живот на „МедияКаст“, а именно студентите: Надя Манова, Алекс Христов, Божидара Златева и Елеонора Руменова.

С вълнение ви представяме продуцентът на „МедияКаст“ - Надя Манова. Тя е самото въплъщение на нашата организационна стихия, ненадминат пътешественик по света, майстор на думи и визуален виртуоз.

Надя е еталон за съвършенство, двукратен лауреат на желаната награда „Талант на годината“– първо в категория “Журналистика” през 2021 г., а след това и в престижната категория „Маркетинг и реклама“ през 2022 г. Нейната отдаденост не познава граници и тя е ценен стажант в #НашатаКатедра повече от две години, където усъвършенства уменията си за управление на социални мрежи.

Повече от година и половина Надя работи като маркетинг специалист в английската медийна компания Commetric. Тя е истински пионер, вдъхновяващ другите с безграничната си креативност и предприемачески дух.

Надя говори за екипа с голяма убеденост, вярвайки в безграничния му потенциал. Идеята за „МедияКаст“ се ражда по време на нейния семестър по Еразъм в Кипърския технологичен университет в Лимасол. Нейната страст към създаването на завладяващо подкаст съдържание, започва в часовете по Радио журналистика и полага основите си на създаването на подкаст съдържание и радио воденето по университетското радио.

Следващият човек, с когото ще се запознаем, е Алекс Христов, който е четвърти курс студент в специалността „Медии и журналистика“.  Той е талантлив, млад и амбициозен, а талантът му може да проследите както в „МедияКаст“, където има роля като водещ, така и в авторската му рубрика съдържаща интересни интервюта с различни популярни лица в платформата YouTube.  

Освен че търси професионална реализация, той се стреми и да се развива в личен план като обича да чете разнообразна литература и се информира от различни източници за случващото се в страна и света.

Както вече споменахме, Алекс е един от водещите в МедияКаст. Той не само че води интервютата, но също така  се подготвя със сценариите си, въпросите и участва в избора на събеседниците си.

Темите, които го вълнуват най-много, започват от политиката, минават през културата и завършват със социалната проблематика.

Представяме ви и другият водещ на МедияКаст - Божидара Златева. Тя е усмихната и позитивна личност, която е научена винаги да дава сто процента от себе си. В продължение на осем години е тренирала спортни танци и това е причината, поради която енергията ? никога да не спира.

Споделели пред нас, че това да бъде студент в  #НашатаКатедра, а именно „Медии и журналистика“,  е нейното призвание,  заради любовта към спорта и  целта ? в професионален план да се развива като спортен журналист. В момента Божидара е стажант към bTV  в редакцията „Новини, актуални предавания и спорт“. Интересите ? не спират само до танците, а продължават с изучаването на различни езици като португалски, испански и др. 

В екипа на МедияКаст Божидара сяда от страната на водещото лице, като избира гости, които споделят любовта ? към спорта. Очаквайте от нея интервюта, разкриващи същността на спортната журналистика в България.

Последният ни водещ е и най-младият член на екипа - Елеонора Руменова. Тя е вдъхновяваща, заради хъса, който има за работа и харизматича. Тя е едва студент в първи курс в #НашатаКатедра. Идва от малък град, но с големи амбиции, тя е човек, който обича предизвикателствата. Ели показа таланта след като получава отлична оценка в националното състезание на катедрата ни с проект под формата на видео, който се казва „Надеждите на Видин“.

Ели винаги е носила в себе си любовта към всичко родно, но това, което я прави истински щастлива са народните танци. В продължение на няколко години участва в няколко различни фолклорни състави и ансамбли. Друга нейна страст, освен танците, е поезията, а когато се прибира към родния си град тя е и стажант към „Радио Видин“.

В  подкаста  „МедияКаст“ тя ще влезе в ролята на водещ и ще ни запознава всеки път с различни и интересни гости. Заедно ще обсъждат завладяващи теми, които да са в полза на младите журналисти в тяхното професионално развитие в областта на медиите.

Повечето хора биха казали, че те са просто млади и амбициозни. Надя, Алекс, Божидара и Ели са пример за това как когато човек иска да постигне нещо, го прави на сто процента. Въпреки че са новосъздаден екип, знаем, че ще се справят с предизвикателствата, които са пред тях и ще открият пред катедрата ни и студентите в областта на медиите и комуникациите нови хоризонти.

От екипа на "МедияКаст"

Автор: Елеонора Руменова