Катедра "Логистика и вериги на доставките"

Обновено: четвъртък, 27 юни 2024 13:57

Международна акредитация от Европейската асоциация по логистика (European Logistics Association - ELA)

Бакалавърската програма „Бизнес логистика“, както и магистърските програми „Бизнес логистика и вериги на доставките“ и „Управление на веригата на доставките“ на катедра „Логистика“ към УНСС са първите акредитирани програми в България от Европейската асоциация по логистика (European Logistics Association – ELA). 

ELA е федерация на независими национални логистични асоциации на страни от цяла Европа и извън нея, които работят за промоция и развитие на професията в областта на логистика и на управлението на веригата на доставките. В резултат на активното си сътрудничество с бизнеса, ELA създава сертификационни стандарти за компетентност в тази област. 

Предлаганата от ELA квалификационна система за сертифициране на специалисти по логистика и по управление на веригата на доставките е базирана на Европейската квалификационна рамка (ЕКР). Тя получава широко признание в бизнеса и е възприета от авторитетни институции като Световната банка, Европейската инвестиционна банка и ООН при изготвянето на различни механизми и политики за повишаване на логистичната ефективност. 

В резултат на акредитацията, всички студенти, които са завършили успешно обучението си по съответната програма, ще имат право да получат международно признат професионален сертификат от ELA, след доказване на 3 години професионален стаж по специалността за съответното ниво.

Този сертификат ще гарантира тяхната професионална пригодност, ще им осигури предимство на пазара на труда и успешна професионална реализация в български и чуждестранни компании. 

Сертификатът ELA признава компетенциите и потвърждава опита на логистиците на три нива:

- EJLog – European Junior Logistician on the Supervisory/Operational Management level, съответстващо на ниво 4 на ЕКР;

- ESLog – European Senior Logistician on the Senior Management level, съответстващо на ниво 6 на ЕКР;

- EMLog – European Master Logistician on the Strategic Management level, съответстващо на ниво 7 на ЕКР. 

Специалностите, обучавани към катедра „Логистика и вериги на доставките“ в ОКС „бакалавър“ и в ОКС „магистър“ покриват две от трите квалификационни нива без полагане на изпит. Акредитираните програми, съответно признати нива на сертификация, са както следва:

Квалификационни нива

ELA стандартите имат единна рамка, която обхваща 9 ключови области на компетенции (модули) по логистика и управление на веригата на доставките, от които 4 са задължителни, а останалите 5 – избираеми (вж. схемата по-долу).

Структура на модулите

Структура на модулите

*Представената структура на модулите е валидна за всички нива на сертификация.

Прикачени файлове:

application/pdf 1-Business Logistics_2024.pdf - 102 KB

application/pdf 2-Business Logistics and Supply Chains_2024.pdf - 102 KB