Катедра "Логистика и вериги на доставките"

Обучение
Обновено: четвъртък, 18 януари 2018 12:13

Специалност "Бизнес логистика" в ОКС бакалавър (специалността е акредитирана от Европейската асоциация по логистика – ELA, European Logistics Association)

level4.png

Обучението по специалността в ОКС бакалавър е в редовна форма с продължителност 4 години (8 семестъра) и цели да подготви кадри за една от основните функционални области на фирменото управление: управлението на материалните и свързаните с тях информационни, финансови и потоци от знания – от източника на суровини през производителите на полуготови и готови продукти, дистрибуторите, търговците на едро, търговците на дребно до крайните клиенти. Широкият обхват на обучението покрива всички основни аспекти на икономиката и управлението и позволява придобиването на необходимите специални знания и умения за интегрирано управление на различните логистични дейности, свързани с обработването и придвижването на материалните потоци, с цел постигане на високи нива на обслужване на клиентите при минимални разходи – управление на запасите, транспорта, складиране, изпълнение на поръчките, опаковане, манипулация с материалите, прогнозиране, планиране на производството, дистрибуцията и снабдяването, проектиране на логистични системи и вериги на доставки, разположение на складови и производствени мощности, поддръжка на резервни части, управление на върнатите стоки, на брака и отпадъците и др. Учебното съдържание отразява най-новите тенденции в развитието на логистичната теория и практика и покрива стандартите на Европейската асоциация по логистика за професионална квалификация в областта на логистиката. При завършване на специалността с успех над 4.40 студентите получават сертификат от ELA за покриване на знанията за професионалната квалификация European Junior Logistician.

Професията на логистика е една от най-високо платените и води до вицепрезидентска позиция в производствените фирми‚ а в търговските‚ транспортните и складовите фирми – до поста президент. Подобна тенденция се забелязва вече и у нас. Проучване на професионалната реализация на възпитаниците на катедра „Логистика“ сочи, че студентите успяват бързо след своето завършване да заемат ръководни позиции – около 30% заемат управленски длъжности с тактически характер, а 11 %  – длъжности със стратегически характер. Освен това резултатите от проучването показват:  бърза реализация по специалността – над 50 % се реализират още по време на своето обучение, а около 40% в рамките до 3 календарни месеца след завършването на съответното обучение. Завършилите специалност „Бизнес логистика“  са функционални специалисти и аналогично на други функционални специалисти (по маркетинг и финанси например) намират професионална реализация на различни нива на управление във всички отрасли и сфери на икономиката. Проучванията показват, че над 50% от реализиралите се по специалността са заети във фирми, специализирани в предоставянето на логистични услуги, 30% – в производствени и търговски предприятия, а останалите – в сферата на науката, в консултантски фирми в областта на логистиката и др., както и като експерти в различните звена на държавното управление. Конкретни области на реализация на специалистите по логистика са: снабдяване, управление на производствените и непроизводствените операции, дистрибуция, обслужване на клиентите, спедиция, управление на транспортната и складовата дейност, управление на качеството, рециклиране на вторични ресурс, митническо обслужване, определяне на разположението на постоянните съоръжения.