Катедра "МИО и бизнес"

Специалности
Обновено: понеделник, 14 август 2023 9:44

Двойни (dual) магистърски програми


КАТЕДРА “МИО И БИЗНЕС” ПРЕДЛАГА СЛЕДНИТЕ ДВОЙНИ (DUAL) МАГИСТЪРСКИ ПРОГРАМИ, СЪВМЕСТНО С ЧУЖДЕСТРАННИ УНИВЕРСИТЕТИ (ПОЛУЧАВАТ СЕ ДВЕ ДИПЛОМИ):



ДУАЛНА МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА ПО МЕЖДУНАРОДЕН БИЗНЕС С ПРЕПОДАВАНЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК (С УНИВЕРСИТЕТА ПО МЕЖДУНАРОДНИ НАУКИ – РИМ)


ierb_876f3_ROME MASTER.png


Дуална магистърска програма между УНСС и Университет по международни науки в Рим (UNINT). Дуалната магистърска програма e предназначена за бакалаври от различни професионални направления. Тя има за цел да развие знания, умения и компетенции в областта на международния бизнес. Обучението е практически ориентирано. Дуалната магистърска програма е с продължителност 4 семестъра. Обучението през първите два семестъра се провежда в УНСС, а през третия и четвъртия – в UNINT, гр. Рим. В края на обучението си магистрите получават две дипломи за завършена магистърска степен с преподаване на английски език – издадени съответно от UNINT и от УНСС. Съгласно споразумението, подписано между двата университета, размерът на таксите за българските студенти е еднакъв за всички семестри и се заплаща в УНСС. Българските студенти в дуалната магистърска програма имат право на стипендия по програмата „Еразъм +“ за семестрите, през които ще се обучават в UNINT – Рим.


УЧЕБЕН ПЛАН

КВАЛИФИКАЦИОННА ХАРАКТЕРИСТИКА


При въпроси, моля, пишете на координатора на магистърската програма доц. д-р Светла Бонева, e-mail: [email protected]





МЕЖДУНАРОДЕН БИЗНЕС И УПРАВЛЕНИЕ С ПРЕПОДАВАНЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК (ДВОЙНА МАГИСТЪРСКА ПРОГРАМА С УНИВЕРСИТЕТА „ДЖАО ТОНГ" - КИТАЙ) 


ierb_ec4c8_China_Master.png

В дуалната магистърска програма „Международен бизнес и управление“ (“International Business and Governance”), предлагана от катедра „Международни икономически отношения и бизнес“, УНСС и Шанхайския университет „Джао Тонг“ (Китай) сe обучават бакалаври с образователно-квалификационна степен от различни професионални направления. Тя подготвя магистри със знания и практически умения в областта на международния бизнес и на публичните политики. Обучението е изцяло на английски език. През първите два семестъра то се осъществява в УНСС, а през третия и четвъртия семестър - в най-големия търговски, финансов и икономически център на Китай – Шанхай. В края на обучението си магистрите получават две дипломи за завършена магистърска степен с преподаване на английски език – по „Международен бизнес“ от УНСС и по „Публична администрация“ от Шанхайския университет „Джао Тонг“. Съгласно споразумението, подписано между двата университета, българските студенти заплашат първите два семестъра такси за обучение в УНСС, а третият и четвъртият семестър – таксите на Шанхайския университет „Джао Тонг“ (през 2023 г. годишната такса там е 70 000 юана). Студентите имат възможност да кандидатстват за китайска правителствена стипендия, която покрива разходите за такси за обучение, медицинска застраховка, общежитие. Ежегодно такъв конкурс се обявява от Министерството на образованието и науката на Република България по силата на Споразумението за сътрудничество в областта на образованието с Китайската народна република.

Основан през 1896 г., Шанхайският университет „Джао Тонг“ е едно от най-престижните висши учебни заведения в Китай и традиционно попада сред 50-те най-добри университети в света (през 2023 г. заема 46-то място според QS World University Rankings 2023). Кампусът, в който се провежда обучението по магистърската програма „Международен бизнес и управление“ се намира в централна част на 25-милионния мегаполис Шанхай и разполага с модерни учебни зали, библиотеки, спортни съоръжения, студентски столове, общежитие.

При възникнала невъзможност за заминаване в Китай, студентите могат да се прехвърлят в магистърската програма „Международен бизнес с преподаване на английски език“, чийто учебен план е идентичен с първите два семестъра на дуалната програма.

Дуалната магистърска програма предлага изключителна възможност за студентите да придобият ценен международен опит, да разширят своите хоризонти и да развият интердисциплинарни знания и умения, необходими за успех в глобалната бизнес среда. Магистрите, които се обучават в дуалната магистърска програма имат разнообразни възможности за реализация както в международно ориентирания бизнес, така и в държавната администрация, международните икономически институции и неправителствения сектор. Получаването на знания и умения в две професионални направления – „Икономика“ и „Администрация и управление“ – съответства на съвременните изисквания за интердисциплинарен подход при вземането на управленски решения. Обучението във втората по големина икономика в света и запознаването с китайския език, култура и бизнес практики обогатява опита на магистрите за работа във всяка мултикултурна среда, помага за изграждането на широка мрежа от професионални контакти, за развитието на управленски умения  и успешна международна кариера.


УЧЕБЕН ПЛАН

КВАЛИФИКАЦИОННА ХАРАКТЕРИСТИКА


При въпроси, моля, пишете на координатора на магистърската програма доц. д-р Паскал Желев, e-mail: [email protected]