Катедра "Човешки ресурси и социална защита"

Асоциацията на българските застрахователи представи в УНСС изследване за застраховането в България

вторник, 27 февруари 2024 12:50

На 19 февруари 2024 г. Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) представи в УНСС аналитичния доклад „Застраховането в България – икономически отпечатък и предизвикателства пред развитието“ пред студенти от специалност „Застраховане и социално дело“ и специалност „Икономика на човешките ресурси“. Събитието беше организирано от доц. д-р Валери Апостолов, ръководител на катедра „Човешки ресурси и социална защита“ и доц. д-р Галина Димитрова, научен секретар на Катедрата, с цел да се осигури възможност студентите, които изучават учебни дисциплини в областта на застраховането, да се запознаят с основните акценти в изследването.

От страна на Асоциацията на българските застрахователи гост-лектори бяха г-н Пламен Шинов, зам.-председател на Управителния съвет на АБЗ и г-жа Нина Колчакова, генерален секретар на АБЗ.

Ръководителят на Катедрата доц. д-р Валери Апостолов откри срещата и информира студентите, че през месец декември 2023 г. е подписан меморандум за сътрудничество между Асоциацията на българските застрахователи и УНСС. Споразумението включва съвместни инициативи с цел подпомагане на обучението на студентите, организиране на публични лекции и  дискусии. Той подчерта, че има възможност студентите от Катедрата да провеждат стажове в застрахователните дружества.

Научният секретар на Катедрата доц. д-р Галина Димитрова отбеляза, че сътрудничеството между АБЗ и УНСС е изключително ползотворно и е добър пример за връзката между образованието и бизнеса. Тя подчерта, че важен принос за развитието на застрахователния пазар в България има и Асоциацията на българските застрахователи, която работи системно за повишаване на застрахователната култура на хората и катедра „Човешки ресурси и социална защита“, която вече 33 години обучава бакалаври и магистри по специалност „Застраховане и социално дело“, реализиращи се успешно в застрахователната практика.  

Г-н Пламен Шинов, зам.-председател на Управителния съвет на АБЗ, приветства студентите от специалност „Застраховане и социално дело“ и специалност „Икономика на човешките ресурси“ като отбеляза, че се радва да види толкова млади хора, които имат интерес към застраховането. Той отбеляза, че докладът ще им бъде полезен за подготовката по учебните дисциплини, които изучават. Докладът е изготвен от Института за пазарна икономика по поръчка на Асоциацията на българските застрахователи по повод отбелязването на 140 години застраховане в България и 30 години от основаването на Асоциацията и е поместен в юбилейно издание. Първата част на изданието съдържа анализ, в който се изследва съвкупният принос на застраховането за икономическото развитие в България и се оценява използването на застрахователните механизми за осигуряване на пълноценна защита на населението и бизнеса. Втората част е посветена на историята на българското застраховане и представя юбилейната изложба на АБЗ „140 години застраховане в България“.

Г-жа Нина Колчакова изказа благодарност на ръководството на катедра „Човешки ресурси и социална защита“ за поканата към Асоциацията на българските застрахователи и представи резултатите от изследването. Тя обърна внимание на факта, че такъв доклад се изготвя за първи път в България. С изследването се прави преглед на българския застрахователен сектор, ролята и мястото му в икономиката през последните години, разглежда се влиянието на държавата и нейните регулации по отношение на застрахователната дейност и се представят преките и косвените ефекти на сектора върху икономиката на България. Представената чрез доклада широка и обективна картина на българския застрахователен пазар създава солидна основа за генериране и обосновка на идеи по отношение на разнообразни социални, икономически, демографски или други публични политики, така че неизползваният потенциал на застраховането да се насочи в обществена полза.

След представянето на доклада г-н Пламен Шинов и г-жа Нина Колчакова коментираха въпросите, поставени от студентите и срещата продължи под формата на дискусия, като се засегнаха проблеми, свързани с ниския дял на застраховани имоти у нас, ролята на държавата за решаването на тези проблеми, причините за ниския дял на животозастраховането в България и необходимостта да се повишава застрахователната култура, както и конкретните действия на застрахователите за повишаване на информираността на хората относно значимостта на застраховането.

Веселина Сергеева от специалност „Застраховане и социално дело“ изказа благодарност от името на всички студенти към катедра „Човешки ресурси и социална защита“ и към Асоциацията на българските застрахователи за възможността да участват в тази среща, като отбеляза, че лекцията е била изключително интересна и полезна.

  

Галерия снимки от Асоциацията на българските застрахователи представи в УНСС изследване за застрах ...