Катедра "Предприемачество"

Обновено: петък, 01 юли 2022 17:05

За катедрата

Катедра „Предприемачество” е създадена да осигурява методично учебния процес по предприемачество в УНСС с оглед изграждането на високоподготвени предприемачи и мениджъри в динамична бизнес среда - включително международна, мултикултурна.

Съставът на катедрата включва както млади, с потенциал за развитие преподаватели, така и кадри с много опит в преподаването, изследванията и консултирането в областта на предприемачеството и дребния бизнес - доценти, главни асистенти, както и гост-преподаватели – професори и доценти. Някои от тях заемат важни позиции в наши и международни организации, подкрепящи предприемачеството и МСП.

В своята работа преподавателският състав се опира на резултатите, постигнати в рамките на национални и международни проекти, обучения и консултиране на фирми. В тази насока катедрата работи в тясна връзка с Института по предприемачество на УНСС, където преподавателите са ангажирани с изследователски проекти.

Основните научни интереси на преподавателите от катедрата са в областта на: създаването и управлението на нов бизнес, включително т.нар. стартъп компании (предприятия с висок потенциал за растеж); стратегическия предприемачески мениджмънт и растежа на МСП; предприемаческата култура; бизнес мрежите; психологията на предприемаческата дейност; дигиталния бизнес и маркетинг; специфични видове предприемачество – младежко, женско, арт и креативно, социално, корпоративно. Катедрата участва в обучението на бакалаври, магистри и докторанти, както и на предприемачи и мениджъри от практиката. Има развити контакти със сродни катедри и специалности в университети от различни страни.

Катедрата е разпознаваема добре не само в национален, но особено в международен план чрез публикациите, участието в международни конференции и семинари, национални и международни проекти. Преподавателите от катедрата са обучавали американски студенти от Международния университет на Флорида в Маями, Държавния (щатски) университетит "Сагъно Вали", Мичиган, студенти и предприемачи от технически университети в Мексико, предприемачи от Сърбия и Северна Македония и други.