Катедра "Счетоводство и анализ"

УНСС получи ценен научен труд на патриарха на счетоводната наука проф. д-р Димитър Добрев

сряда, 29 септември 2021 14:28

Пред академичното ръководство на УНСС г-н Бойко Костов, председател на УС на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС), връчи официално на ректора проф. д-р Димитър Димитров точно копие на докторска дисертация на единия от създателите на нашия университет и основател на катедра „Счетоводство“ проф. д-р Димитър Добрев.

Дисертацията е на тема „Земеделските кредитни кооперации в България“ и е защитена през 1911 г. във Фридрих-Александър-Университет Ерланген.

Ценното дарение идва в университета благодарение на добрата колаборация между ръководителя на катедра "Счетоводство и анализ" проф. д-р Снежана Башева и председателя на ИДЕС г-н Бойко Костов. Заместник-ръководителят на катедрата проф. д-р Даниела Фесчиян също застава зад важността на този дарителски акт.

Проф. д-р Снежана Башева, проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Даниела Фесчиян и г-н Бойко Костов (от ляво надясно)

Фототипното копие е издадено от Института на дипломираните експерт-счетоводители, които са получили оригинала от внука на доайена на счетоводната наука у нас.

Ректорът проф. Димитров и председателят на УС на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България г-н Бойко Костов

На представянето проф. д-р Снежана Башева, изтъкна: „Най-сетне този труд е в своя дом, така вече може да се докоснем до изследователския дух на проф. Добрев. Бих го сравнила с „малката крачка“ на Армстронг, защото именно защитата на този докторат преди 110 години поставя началото на полета на младия котленец в науката и дава възможност малко по-късно той да развие и достигне до фундаменталните си прозрения в областта на счетоводната наука и икономика на предприятието.“

Проф. д-р Даниела Фесчиян, отбеляза, че това е първият защитен труд от българин в областта на счетоводството преди 110 години в Германия. „Проф. д-р Димитър Добрев е казал не само думите, че „счетоводството не е занаят, а знаме, което трябва гордо да развеем“, той е въплътил в своя труд именно теорията, че счетоводството е фундаментална наука, без която не можем да бъдем мениджъри, управленци, изобщо икономисти. Развълнувана съм, защото това не е просто един научен труд по счетоводство, това е историята на нашия университет“, подчерта проф. Фесчиян, която е и председател на Контролния съвет на УНСС.

Галерия снимки от УНСС получи ценен научен труд на патриарха на счетоводната наука проф. д-р Димит ...