Катедра "Счетоводство и анализ"

Делегация от УНСС начело с ректора на посещение в Hebei University of Economics and Business

сряда, 03 юли 2024 8:04

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров, заместник-ректорът по международната дейност доц. д-р Янко Христозов и ръководителят на катедра „Счетоводство и анализ“  проф. д-р Даниела Фесчиян посетиха Hebei University of Economics and Business.

По време на посещението  се разгледаха възможностите за стартиране на две осем семестриални бакалавърски програми с преподаване на английски език: „Финанси и счетоводство“ и „Търговия и продажби“. Програмите са реално действащи и в двата университета, по тях има завършили множество випуски студенти. По време на преговорите се анализираха учебните планове и програми и се установи голямо съвпадение, което е задължително изискване на Министерството на образованието на Китай, за да финансира програмите.

Обучението ще се извършва на английски език изцяло на територията на HUEB, като УНСС ще води около 40% от хорариума часовете, чрез  командироване на преподаватели в Китай.

В програмите ще се обучават 240 китайски студенти на година. Ако програмите стартират успешно в следващите четири години се очаква в тях да се обучават повече от 960 китайски студенти.

Делегацията от УНСС беше посрещната много любезно. Във всяка аудитория на университета бяха прожектирани приветствени послания към УНСС. Бяха проведени срещи на официално равнище. На тях от страна на HUEB присъстваха президентът на Университета Prof. Liu Bing, вице-президентите Prof. Li Guijin и Prof.  Gao, директорът на Международния офис за обмен Prof. Shang Liwei, деканът на Факултета по икономика – Prof. Wang Chongrun,  деканът на Факултета по счетоводство Prof. Dr. Li Xiwen и заместник-директорът на Международния офис за обмен Prof. Zhang Xiying. От страна на УНСС преговорите се водеха от проф. д-р Димитър Димитров, ректор, доц. д-р Янко Христозов, зам.-ректор по международна дейност и проф. д-р Даниела Фесчиян, ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“. След официалното приветствие в конферентната зала на университета от страна на президента на HUEB Prof. Liu Bing, беше отправено приветствено  слово от ректора на УНСС проф. Димитър Димитров. Двамата ръководители говориха за бъдещите съвместни проекти и инициативи и си пожелаха успешна работа. Бяха обсъдени идеи за иновативни дисциплини и методи на преподаване.

Ректорът на УНСС и президентът на HUEB подписаха меморандум за създаване на двете дуални четиригодишни бакалавърски програми и договор за създаване на Sofia Smart Business Institute, HUEB, ръководният орган на програмите. Студентите ще получават двойно акредитирани дипломи от УНСС и от HUEB. Студентите ще заплащат годишна такса на УНСС за тяхното обучение.

Програмите могат да бъдат финансирани от Китайското министерство на образованието. УНСС и HUEB ще подадат документите за кандидатстване през септември 2024 г., след което се очаква отговор на Министерството относно възможността за финансиране.

Галерия снимки от Делегация от УНСС начело с ректора на посещение в Hebei University of Economics  ...