Катедра "Счетоводство и анализ"

Италианският доцент Пиетро Павоне изнесе открита лекция пред докторанти и студенти на катедра „Счетоводство и анализ“

четвъртък, 11 април 2024 8:21

Ръководителят на катедра „Счетоводство и анализ“ проф. д-р Даниела Фесчиян, съвместно с директора на Университетския център за мобилност доц. д-р Камелия Асенова, организираха публична лекция на италианския доц. д-р Пиетро Павоне, преподавател по счетоводство в публичния сектор в Катедрата по политически науки към университета на Неапол „Федерико II“, който е на научен обмен по програма „Еразъм+“.

Лекцията предизвика голям интерес, присъстваха докторантите от програма „Отчетност, анализ и контрол на стопанската дейност“ и студенти от Специализиращия семинар по счетоводство и анализ във финансовия и публичния сектор с ръководител проф. д-р Даниела Фесчиян.

Проф. д-р Даниела Фесчиян откри събитието като представи лектора и очерта проблемите в счетоводството на публичния сектор в Италия и България. Тя акцентира върху тяхната сходност като обясни: „И двете страни не прилагат Международните счетоводни стандарти за публичния сектор (МССПС), прилагат остарели национални стандарти и нормативни регулации и имат големи проблеми с отклоненията от принципа на начисляването. Значителна част от информацията не отговаря на изискването за надеждност, поради прилагането на касовия принцип. УНСС е един от малкото европейски университети, в които не само се чете лекционен курс по Международни счетоводни стандарти в публичния сектор (МССПС), но е и създадена магистърска програма „Стандартизация и счетоводство в публичния сектор“. Проф. Даниела Фесчиян сподели, че на тези проблеми е посветила десетки свои трудове и повече от 20 години научни изследвания.


Лекцията на  доц. Пиетро Павоне на тема „Отчетност и алтернативни счетоводни инструменти в съдебния сектор: между теорията и практиката“ разгледа отчетността от гледна точка на публичното управление и управленската перспектива. Той се фокусира върху ролята и функциите на счетоводството в смисъл на съвкупност от социално-институционални практики и като инструмент за управление както на вътрешно, така и на външноорганизационния контекст. Лекторът акцентира върху формите и принципите на счетоводната система в публичния сектор, включително и регулаторните инструменти в съдебната система, като област от публичния сектор. Отделено бе внимание  на  новите предизвикателства за иновативни форми на външна и диалогична отчетност и социална отговорност и докладване на устойчивост.

След лекцията се проведе интересна дискусия, в която активно участие взеха доц. Камелия Асенова и докторантите на катедра „Счетоводство и анализ“. Докторантката Габриела Димчева се интересуваше от съвременните аспекти на устойчивата отчетност, а докторантката от Албания Елена Идризи засегна проблемите на отчетността и анализа на разходите в предприятията. Отношение взе и доц. Алтин Идризи, преподавател по финанси в Албания и докторант на УНСС. В дискусията се включи и Станислав Пейчев, студент четвърти курс от специалност „Счетоводство“, като провокира проф. Даниела Фесчиян да изрази своето становище относно надеждността на финансовата и нефинансовата информация в публичния сектор и социалната отговорност.


Ръководителят на Катедрата връчи на доц. Павоне сертификат за представения курс. Той благодари на проф. Даниела Фесчиян за предоставената възможност и подчерта отличните си впечатления от високото ниво на преподаване на „Счетоводство в публичния сектор“ в катедра „Счетоводство и анализ“ на УНСС и иновативността на учебната програма, както и отличните си впечатления от престоя си в Университета.


На финала проф. Даниела  Фесчиян и доц. Пиетро Павоне споделиха, че планират съвместни научни изследвания и изяви на международни изследователски форуми.

Галерия снимки от Италианският доцент Пиетро Павоне изнесе открита лекция пред докторанти и студен ...