Катедра "Счетоводство и анализ"

На 14 февруари 2024 г. в Голяма конферентна зала на УНСС, се проведе Кръгла маса на тема "Непреходността на счетоводната теория" организирана от катедра "Счетоводство и анализ" и отбеляза 80-годишнината на проф. д-р Трифон Трифонов

петък, 16 февруари 2024 9:00

Кръглата маса на катедра „Счетоводство и анализ“ на тема „Непреходността на счетоводната теория“ и отбелязването на 80-годишния юбилей на проф. д-р Трифон Трифонов събра представители на академичната общност, институции, студенти и докторанти на катедрата, както и приятели на проф. Трифонов.

Илиян Чабуклийски, председател на Студентския съвет, доц. д-р Николай Орешаров, заместник-ръководител катедра „Счетоводство и анализ“, доц. д.н. Михаил Мусов, в.и.д. заместник-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, проф. д-р Даниела Фесчиян, ръководител катедра „Счетоводство и анализ“, проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет, проф. д-р Трифон Трифонов и доц. д-р Венелина Трифонова

„За мен е удоволствие да открия кръглата маса на катедра „Счетоводство и анализ“ на тема „Непреходността на счетоводната теория“, проблематика по която счетоводната колегия ще представи доклади за издаване на индексиран сборник на катедрата, а днес тук ще отбележим 80-годишния юбилей на нашия колега – преподавателят от катедра „Счетоводство и анализ“ проф. д-р Трифон Трифонов. За нашата катедра е висока чест, че научната проява е уважена от ректорското ръководство на УНСС, лично от ректора на УНСС и от толкова много приятели и колеги на сем. Трифонови“, започна словото си ръководителят на Катедрата проф. д-р Даниела Фесчиян.

„Избрахме темата за непреходността на счетоводната теория, защото нашата 104-годишна катедра е живото доказателство за тази непреходност. Катедрата, създадена от Патриарха на счетоводството в България – идеолога и стратега проф. Димитър Добрев, който от 1920 до 1946 г. е неин ръководител. Катедрата, в която са преподавали учени от ранга на счетоведите-титани като професорите Димитър Йорданов, Коста Пергелов, Тотю Тотев, Иван Душанов, Михаил Динев, Стоян Стоянов, няма как да не изгради последователи в науката, като проф. д-р Трифонов и много други преподаватели от Катедрата. Благодарение на многобройните си специализации и академичния и колегиален климат в Катедрата, създадени от тогавашния ръководител проф. д-р Стоян Стоянов, проф. Трифонов успя да осъществи трансфер на счетоводни знания от водещи университети и да ги въплъти в многобройните учебници, които написа и в лекционните курсове, които водеше“, допълни проф. Фесчиян.

„Уважаеми колеги, уважаеми професор Трифонов. За мен е голямо удоволствие да участвам в тази кръгла маса. Спомням си като студент колко много съм се вълнувала на първата ми лекция при проф. Коста Пергелов. Поздравления за Катедрата, за хората от Катедрата, които са дали толкова много за развитието на счетоводството в България, които са направили Катедрата водеща в един водещ университет. Ние вървим през цялото време по пътя, основан от нашите предшественици, за които си спомняме в рубриката „Жива памет“. Тези кръгли маси, посветени на наши заслужили колеги, показват уважението ни към тях, то си личи и в тази зала от многото хора, които са дошли да почетат 80-годишнината на проф. д-р Трифон Трифонов“, каза в приветствието си ректорът на УНСС.

Проф. д-р Димитър Димитров връчи на проф. д-р Трифон Трифонов и възпоменателен медал „Проф.  Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ за цялостен принос за развитие на икономическата наука и за утвърждаване на доброто име на Университета за национално и световно стопанство.

Пленарният доклад на конференцията - „Проф. д-р Трифон Трифонов – за примера на човека и делото на учения“, беше подготвен от в.и.д. заместник-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д.н. Михаил Мусов, преподавател в катедрата и докторант на професора. Докладът ще бъде включен в сборника „Непреходността на счетоводната теория“.


Проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводен факултет в УНСС, удостои проф. Трифонов с почетен плакет за неговия цялостен принос към Факултета.

Проф. д-р Даниела Фесчиян подари от името на катедра „Счетоводство и анализ“ картина на големия художник Георги Каралиев, преподавател в НГПИ „Тревненска школа“.


Председателят на Националния статистически институт доц. д-р Атанас Атанасов връчи на професора почетен плакет „140 годишни НСИ“  и отбеляза в поздравителния адрес, че „статистиката и счетоводството вървят ръка за ръка и приносът на проф. Трифонов за счетоводството подпомага работата на статистиката“.


Председателят на Института на дипломираните експерт-счетоводители в България Бойко Костов поздрави проф. Трифонов за цялостния му принос в областта на счетоводството и  като негов студент допълни: „От този човек аз съм черпил знания, които и до ден днешен са ми полезни“.


От името на директора на Института за икономически изследвания при БАН проф. д-р Ирена Кирилова-Зафирова и от цялото ръководство на Института проф. д-р Искра Богданова-Балканска връчи на проф. Трифонов поздравителен адрес.


Доц. д-р Григорий Вазов, основател и дългогодишен президент на Висшето училище по застраховане и финанси, както и бивш декан на Финансово-счетоводния факултет в УНСС, изрази своята голяма почит към „безкомпромисния и истински учен проф. Трифонов“.

Представители на Нов български университет и на СА „Димитър А. Ценов“ – Свищов също прочетоха своите поздравителни адреси.


Доц. д-р Надежда Попова-Йосифова от катедра „Счетоводна отчетност“ от Икономическия университет – Варна засвидетелства уважението към проф. Трифонов, връчвайки поздравителен адрес и предавайки поздрави от всичките колеги от Варна.


Изпълнителният директор на Българската фондова борса доц. д-р Маню Моравенов, също студент на професор Трифонов, подари на своя любим преподавател една акция в знак на благодарност за всичко, което е научил от него. „Добрият капиталов пазар не може да съществува без добро счетоводство“, каза доц. Моравенов.


С емоционално обръщение председателят на Съюза на икономистите в България проф. д-р Татяна Хубенова-Делисивкова засвидетелства своето голямо уважение и признателност към проф. Трифонов като акцентира на голямата му заслуга за въвеждането на управленското счетоводство като дисциплина в университетите. „Голям учен и новатор е проф. д-р Трифон Трифонов, изключителни са заслугите му за утвърждаване на университетските програми и за възпитаването на кадри с висок професионализъм в областта на счетоводството“, каза проф. Хубенова.

Поздравления проф. Трифонов получи от ръководителя на катедра „Финансов контрол“ доц. д-р Даниела Въткова-Милушева, от  ръководителя на катедра „Политология“ доц. д-р Елена Симеонова, от гл. ас. д-р Виктор Иванов, като доц. Симеонова и гл. ас. Виктор Иванов поздравиха професора и с авторски стихове, посветени на него.

На финала на тържественото събитие проф. д-р Даниела Фесчиян покани всички присъстващи на филма „Професор Добрев – патриархът на счетоводството в България“, който ще се прожектира на 14 март от 12.00 часа в аула „Максима“. „Това ще бъде преамбюла към поредицата от значими международни научни форуми, посветени на 105-годишнината на катедра „Счетоводство и анализ“, каза професор Фесчиян.

На конференцията присъстваха съпругата на проф. Трифонов – доц. д-р Венелина Трифонова и неговата дъщеря – проф. д-р Силвия Трифонова, също част от академичната общност на УНСС.

Галерия снимки от                         На 14 февруари 2024 г. в Голяма конферентна зала на УНСС ...