Катедра "Счетоводство и анализ"

Ден 3: Изследването „Институтът на заклетите експерт-счетоводители в България и неговите председатели (1931-1948)“ представя и втория ректор на УНСС проф. д-р Димитър Добрев

четвъртък, 10 ноември 2022 16:12

Като част от Университетската седмица на книгата в УНСС, катедра „Счетоводство и анализ“ направи премиера на сборника „Институтът на заклетите експерт-счетоводители в България и неговите председатели (1931-1948)“. Автори на задълбоченото историческо изследване са чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Русев, проф. д-р Стоян Стоянов (УНСС), доц. д-р Камелия Савова-Симеонова (УНСС). Те представиха книгата, заедно с нейните рецензенти проф. д.н. Пенчо Пенчев и доц. д-р Антон Свраков.

Проф. д-р Стоян Стоянов, автор; доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество; проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики; чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Русев; проф. д.н. Пенчо Пенчев, ръководител на катедра „Политическа икономия“ и рецензент на книгата; г-н Бойко Костов, председател на ИДЕС; доц. д-р Камелия Савова-Симеонова, автор; доц. д-р Антон Свраков, рецензент на книгата

Книгата е част от издателската дейност на Института на дипломираните експерт-счетоводители (ИДЕС). В нея са събрани и представени за първи път важни моменти от историята на Института на заклетите експерт-счетоводители в България. Откроена е ролята и научните приноси на проф. д-р Димитър Добрев – втори, след проф. Стефан Бобчев, ректор на нашия университет.

  Заедно с премиерата на книгата беше създадена и нова страница за втория ректор проф. д-р Димитър Добрев в рубриката „Жива памет“

Проф. д.н. Пенчо Пенчев, рецензент на книгата, откри нейното представяне. Той определи книгата като  изключително интересна и важна, най-вече защото това е и книга за втория ректор на УНСС проф. д-р Димитър Добрев, а познанието за неговия живот, професионалната и научната му дейност е доста ограничено. Проф. Пенчев подчерта, че две неща са много важни. Първото, че в нея има определението на проф. Димитър Добрев каква е обществената функция на експерт-счетоводителя: „Както лекарят е призван да лекува болния човешки организъм, както адвокатът е призван да отстоява законните и правни интереси, така също задачата на счетоводителя експерт, ревизор, трябва да бъде лекуването и заздравяването на заболелия организъм на едно стопанско предприятие“. Второ, което изтъкна рецензентът е, че обикновено когато се говори за макро- и микроикономика и счетоводство, като че ли моралните устои се губят. „Тази книга си заслужава да бъде прочетена  и защото в изследването се обръща внимание на моралните качества на експерт-счетоводителя.“  Проф. Пенчев обърна внимание, че в книгата е представена „Хипократовата“ клетва на експерт-счетоводителите.

По повод на клетвата на експерт-счетоводителите проф. д-р Снежана Башева, ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“ отбеляза, че в момента се мисли по този въпрос и се работи върху текста на клетвата. 

Доц. д-р Антон Свраков сподели, че като млад асистент, истински е открил счетоводството, едва когато се е докоснал до книгите на проф. Димитър Добрев. „Доживях до времето, когато се възстанови уважението, което той заслужава и това може да видите в тази книга.“

Г-н Бойко Костов заяви, че „от ИДЕС се гордеят с инициирането на създаването на тази легендарна книга. Това е нашият принос, който даваме към всички останали институции, в които двамата професори Димитър Добрев и  Станчо Чолаков (четвърта глава от книгата е посветена на неговия живот и дейност) са оставили своите следи.

Чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Русев се надява тази важна книга да достига до все повече читатели. Той сподели интересни обстоятелства довели до отпечатването й, едно от които е запознанството с внука на проф. Димитър Добрев, носещ същото име. Проф. Русев благодари на УНСС, че дава първата трибуна на това издание.

Проф. д-р Стоян Стоянов и доц. д-р Камелия Савова-Симеонова са авторите на проучването на научните приноси на проф. Димитър Добрев.

Доайенът на катедрата проф. д-р Стоян Стоянов изказа благодарност към ръководството на ИДЕС и признателност към проф. Иван Русев за неговите задълбочени и обстойни изследвания в областта на историята на счетоводството, конкретно на счетоводното образование и за творческия и жизнен път на известни наши  счетоводители. Той сподели, че често в работата си използвали негови публикация.

Доц. д-р Камелия Савова-Симеонова благодари за поканата да бъде съавтор на книгата. Тя припомни, че през 2018 г. катедра „Счетоводство и анализ“ е направила конференция, посветена на 130-годишнината от рождението на проф. Димитър Добрев и е насочила общественото внимание към неговата изключителна личност.

В материала, който се отнася до научния принос на професора, авторите на книгата  се спират на някои основни моменти, сред които е и счетоводната идеология. „Именно счетоводната идеология представлява ценностите на счетоводството, които обществото възприема за счетоводната система на едно предприятие – от една страна. От друга страна, тази счетоводна идеология е въздействието на счетоводството върху обществото. И тези негови мисли имат и днес актуално звучене. Една от тази актуалност прозира в социалната отговорност на счетоводството. Вторият момент е принципната основа на счетоводството и елементите на счетоводния метод, обосновавайки ги в дълбочина“, отбеляза доц. Симеонова и изказа мнение че проф. Добрев всъщност предлага една счетоводно-балансова теория за капитала.

Проф. д-р Даниела Фесчиян, зам.-ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“, изрази огромното си уважение и признателност към идеолога на книгата г-н Бойко Костов и авторския колектив, като припомни,  че проф. Добрев е създател на катедра „Счетоводство и анализ“, както и на катедра „Индустрия“. Проф. Фесчиян предложи проф. Добрев да бъде представян и като първият счетоводител, защитил докторат.

Тя цитира любима й мисъл от проф. Димитър Добрев: „Счетоводството не е занаят, а знаме, което трябва да се носи с чест и достойнство.“ И призова: „винаги да знаем, че счетоводството е наука с дълбока и фундаментална теория и никога да не го свеждаме до техницизъм“.  Тя пожела на всички да бъдат горди знаменосци.

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, благодари на ИДЕС и г-н Бойко Костов за издаването на дисертационния труд на проф. Димитър Добрев и тази книга, както и за учредената стипендиантска програма на негово име и допълни, че тази година и двете стипендии са спечелени от студенти от УНСС.

Г-н Бойко Костов призова студентите да кандидатстват за новите стипендии (по 1000 лв.), които скоро ще бъдат обявени на името на проф. Димитър Добрев и проф. Станчо Чолаков - председатели на Института на заклетите експерт-счетоводители. Той не пропусна да благодари на г-н Танос Петропулос от фирмa Mazars за отделените средства за финансиране на книгата. „Когато му обясних за какъв труд и книга става въпрос, той изобщо не се замисли и веднага откликна.“

В първа глава е описана историята на Института на заклетите експерт-счетоводители в България – създаване, организационен живот и дейност, както и периодичните издания.

Във втора глава подробно е представен живота на втория ректор на УНСС проф. д-р Димитър Добрев – ученият, преподавателят, председателят на ИЗЕС. Той е бил и университетски преподавател, инициатор, създател, и първи председател на Българската земеделска и кооперативна банка, общественик.

В трета глава са разгледани научните приноси на проф. д-р Димитър Добрев.

Последната четвърта глава е посветена на живота и дейността на проф. Станчо Чолаков, също председател на Института на заклетите експерт-счетоводители.

Галерия снимки от Ден 3: Изследването „Институтът на заклетите експерт-счетоводители в България и  ...