Катедра "Икономика на търговията"

Професор от катедра "Икономика на търговията" е балкански шампион по лека атлетика

събота, 23 ноември 2019 15:33

Проф. д-р Септемврина Костова от катедра „Икономика на търговията“ спечели тази есен четири медала (един златен и три сребърни) на Балканиадата по лека атлетика за ветерани в Букурещ, в която участваха 12 страни (на снимката долу). С това броят на нейните медали вече е 205, завоювани през дългия й спортен живот като състезател в отбора по баскетбол - студентки (по-късно и в отбора на преподавателките), а понастоящем в отбора по лека атлетика – ветерани на „Академик–Класа“ и националния отбор на България.

Преподавателският отбор по баскетбол на УНСС в периода 1978-1989 г. винаги е бил на първо място в състезанията с другите български университети. В него са участвали змс Ница Борисова (национална състезателка на България, с награда за най-добър състезател на световното първенство в Перу), доц. Кристалина Георгиева - изпълнителен директор на МВФ, доц. Ирена Славова от катедра „Маркетинг и стратегическо планиране“, Райничка Георгиева - служителка в катедра „Информатика“, проф. Септемврина Костова.  

Септемврина Костова – балкански шампион на крос (6 км), Белград, 1996 г.
Септемврина Костова – победител във възрастова група 40-50 г., маратон „София“, 1994 г.
Второ място на международния студентски турнир по баскетбол в Будапеща, 1989 г.

През последните 30 години проф. Костова е многократен балкански шампион по дълго бягане на 1500 м, 500 м, 10 000 м и полумаратон, както и на балкански кросове. Тя е и участник в европейски първенства по лека атлетика за ветерани в Гърция и Германия и в световни първенства в Италия, САЩ Австралия. Пробягала е 24 маратона (42,195 км), включително и едни от най-масовите и маратонски дистанции като нюйоркския, берлинския и виенския. 

През следващата година проф. Костова ще участва в световното първенство по лека атлетика за ветерани в Торонто – Канада.

Галерия снимки от Професор от катедра "Икономика на търговията" е балкански шампион по лека атлети ...