Катедра "Икономическа социология"

Обръщение на проф. д-р Мария Стоянова към абсолвентите от випуск 2017-2018 г.

петък, 14 декември 2018 12:00

Обръщение на проф. д-р Мария Стоянова

 

Посвещавам на абсолвентите от випуск 2017-2018 г. и в чест на 20 години от създаването на специалност „Социология”

 

 

Уважаема проф. Атанасова, уважаеми доц. Нончев, колеги, родители, приятели и гости, студенти и докторанти, дами и господа, позволете ми да отправя специално обръщение към нашите абсолвенти.

 

Скъпи млади колеги,

Някои от последните автори, които четох – Харуки Мураками, Хорхе Бухай, Кърт Вонегът, Петър Дънов, Стефан Цвайг, Шандор Петьофи, ме вдъхновиха да напиша моето обръщение към вас.

Известно е посланието на Буда, че „нищо не може да се скрие от слънцето, луната и истината”. Според мен ИСТИНАТА за Вашето настояще е, че се дипломирате в престижен университет с почти вековна история; факултет на 60 години; катедра на 40 години; специалност „Икономическа социология и психология” на 28 години и специалност „Социология” на 20 години. Тази истина е впечатляваща и предизвиква уважение и гордост. Тя ни довежда до днешния ден - празника на специалността и връчване на вашите дипломи за бакалавър и магистър – най-ярко доказателство, че имаме настояще и упорито гледаме в бъдещето.

Затова съм сигурна, че на днешния ден ще получите много поздравления, пожелания и съвети. Моят сърдечен поздрав към вас е – честита диплома, пожелание - успешна реализация, а ако си позволя да ви дам само един съвет, той ще е непрекъснато учете. Плутарх пише, че „учеността е единственото божествено и непреходно, което е в нас”, а истината за ползата от ученето в дългосрочен план е доказана от учените. В духа на обръщението на Кърт Вонегът към неговите абсолвенти, си позволявам да ви дам още няколко съвета, които нямат друга реална основа, освен личния ми зигзагообразен жизнен опит.

1. Наслаждавайте се на силата и красотата на своята младост. Сега едва ли можете да разберете посланието ми, защото притежавате и двете. Но, повярвайте ми, че след  20 години, ще гледате снимките от днешния ден по начин, който сега не можете да уловите и ще си припомняте колко много възможности са лежали пред вас и колко прекрасно сте изглеждали.

2. Не се безпокойте за бъдещето. Или се безпокойте, но знайте, че вашето безпокойство е толкова ефективно, колкото и опитът да решите математическа задача  чрез дъвчене на дъвка. Истинските беди във вашия живот ще дойдат от неща, които никога не са се появявали в обезпокоената ви глава, а внезапно ви заслепяват в един ранен следобед на някой мързелив ден, например петък.

3. Не бъдете безотговорни към сърцата на другите хора, но не допускайте другите да са безотговорни към вашето сърце.

4. Не губете времето си за завист. Животът е състезание - понякога сте по-напред, друг път изоставате и накрая разбирате, че се състезавате само със самите себе си.

5. Бъдете  позитивни. Положителната  енергия,  която предавате на другите ви прави по-добри. Обичайте! Излъчвайте любов във всичко, с което се захванете, защото това е пътят на успеха. 

6. Помнете похвалите, които получавате. Забравете обидите. Когато успеете да го направите, моля ви споделете как сте постигнали този баланс.   

6. Не се чувствайте виновни, ако не знаете какво желаете да направите с живота си. Най-интересните хора, които познавам, когато са били на вашата възраст (23-24г.) също не са знаели. Някои от най-интересните 40-годишни хора, които познавам, още не знаят.

7. Може би ще създадете семейства, може би не. Може би ще имате деца, може би не. Може би ще сте разведени на 40, а може би ще танцувате патешкия танц на 70-та годишнина от брака си. Пожелавам ви най-доброто от всичко това.

8. Каквото и да правите, не се възгордявайте много, нито се ругайте. Избраните от вас решения са 50% резултат от късмета. Това е валидно и за всичко останало.

9. Пазете здравето си.

10. Обичайте и уважавайте родителите си. Не очаквайте друг да ви поддържа толкова щедро, дори и когато сте много състоятелни. Опознайте ги и ги ценете, защото никога не знаете кога те могат да изчезнат.

11. Не забравяйте вашите учители и преподаватели от училищата и университетите. Те са пътеводителите в живота ви.

12. Бъдете мили с хората от вашето поколение. Те са най-вероятната  ви връзка с миналото, настоящето и бъдещето.

13. Помнете, че приятелите идват и си отиват, но на малко от тях трябва да държите.

14. Работете здраво, за да преодолявате разстоянията в начина на живот и в географския смисъл.

15. Пътувайте.

16. Приемете някои вечни истини: цените ще растат, политиците ще флиртуват. Вие също ще остареете. И когато това стане, ще си въобразявате, че във времето на вашата младост цените са били умерени, политиците честни, а децата са уважавали родителите и учителите си.

И накрая - внимавайте със съветите, които възприемате, но бъдете търпеливи с тези, които ви ги дават.

Но вярвайте ми за постоянството в ученето.

Честит празник, млади социолози и приятели!

Вие сте част от нас, затова добре дошли в нашия Алумни клуб!

 

13 декември 2018 г.                                                Проф. д-р Мария Стоянова

 

 

Галерия снимки от Обръщение на проф. д-р Мария Стоянова към абсолвентите от випуск 2017-2018 г.  ...