Катедра "Икономическа социология"

Публични лекции
Обновено: четвъртък, 29 октомври 2015 18:35

Актуални въпроси на миграцията в България от Радослав Стаменков

Публична лекция на ръководителя на мисията на Международната организация по миграция в България г-н Радослав Стаменков.

Радослав Стаменков, ръководител на мисията на Международната организация по миграция (МОМ) в България, изнесе в зала „Тържествена“ публична лекция на тема: ”Актуални въпроси на миграцията в България”. Срещата бе организирана от катедра „Национална и регионална сигурност“, катедра „Икономическа социология” и Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността при УНСС.

 Миграцията е актуална тема, особено през последните години, посочи лекторът. Той се спря на миграцията в исторически аспект, маркирайки развитието й от Великото преселение на народите (IV-IX в.) до днес, когато „около милиард души или една седма от човечеството е в движение“. Стаменков конкретизира видовете миграция, като обстойно се спря на принудителната миграция и нейните движещи механизми, основни фактори, демографски дисбаланси и др. Той прогнозира, че принудителната миграция ще се увеличава, като миграционният натиск към Европа и България ще се засилва.

Лекторът Радослав Стаменков

Радослав Стаменков разшифрова пред студентите мисията и визията на  МОМ, очерта работата и във факти и цифри и конкретизира актуалните задачи. Сега 151 са страни-членки на международната организация и тя работи за хуманни и урегулирани отношения между мигрантите и правителствата. Това се постига чрез предоставяне на услуги и съвети и на двете страни. Мигрантите, които подкрепяме, са хора, прогонени от военни конфликти, както се е случвало много пъти през годините, жертви на наводнения и други климатични катаклизми, посочи Стаменков. Ние им оказваме съдействие независимо дали са в страните на тяхната крайна дестинация или по техния транзитен път. Помагаме и на онези от тях, които желаят да се завърнат в своята родина.

В зала "Тържествена"

На публичната лекция присъстваха и проф. д-р Димитър Димитров, ръководител на катедра „Национална и регионална сигурност“, и доц. д-р Андрей Нончев, ръководител на катедра „Икономическа социология“ (на снимката долу).

Въпроси от студентите

Галерия снимки от Публична лекция "Актуални въпроси на миграцията в България" ...