Катедра "Публична администрация"

ОТВОРЕН СЕМЕСТЪР: УПРАВЛЕНИЕ НА НПО и СТАЖ С КАУЗА

понеделник, 07 октомври 2024 9:10

padmin_48be3_Open semestar VZ19.jpg

Г-жа Моника Симеонова – представител на TimesHeroes беше гост в рамките на инициативата Отворен семестър „Управление на НПО и стаж с кауза“. Срещата беше организирана на 03 октомври 2024 г. за студентите от 4. курс специалност „Публична администрация“.

 

padmin_48be3_Open semestar VZ5.jpg

   padmin_48be3_Open semestar VZ18.jpg

В началото гл. ас. д-р Виолета Златкова въведе темата на отворения семестър и представи госта. С интерактивна презентация, Моника разказа на студентите за историята, мисията и визията на организацията, как се създават политики по отношение на гражданския сектор, как той си взаимодейства с държавата и бизнеса. Основен акцент беше поставен на управлението на нестопанска организация, как се прави бюджет, какви са финансовите източници, начините за достигане до широката общественост и вдъхновяването на младите хора да участват в доброволчески мисии чрез разказването на лични истории. Тя спомена и за трудностите, които среща екипът при администрирането на доброволчески мисии, кандидатстването за финансиране. Специално внимание беше отделено на бизнес доброволчеството и бяха показани няколко от действащите мисии: водене на конче, гореща телефонна линия, помощ за деца, създаване на съдържание и др.

   padmin_48be3_Open semestar VZ2.jpg     padmin_48be3_Open semestar VZ16.jpg

   

padmin_48be3_Open semestar VZ10.jpg

padmin_48be3_Open semestar VZ9.jpg

Подробно беше разгледан процесът по одобряване и включване на инициативи в платформата и бяха изтъкнати предимствата за младите хора да участват като доброволци. Беше направена демонстрация на социален експеримент и обяснен смисълът да се участва във връзка с придобиването на много знания и умения, които да помогнат при търсене на работа.

Студентите имаха възможност да задават въпроси за финансирането, за регистрацията и документацията, както и за конкретни идеи, които искат да предложат като мисии. Всичко това много им помогна за собствените разработки по дисциплината „Управление на неправителствените организации“.

 padmin_48be3_Open semestar VZ11.jpg   

padmin_48be3_Open semestar VZ15.jpg

  

padmin_48be3_Open semestar VZ8.jpg

Във втората част на срещата, времето бе посветено на дискусия, идеи и предложения за създаването на специална стажантска програма за студентите от специалност „Публична администрация“, а именно СТАЖ С КАУЗА. Бяха обсъдени параметрите на стажа, важните въпроси, които вълнуват студентите – ролята на ментора, гъвкавия работен график, необходимите знания и умения, както и новите компетентности, които биха искали да придобият.

В края на срещата гл. ас. д-р Виолета Златкова обобщи събраните идеи и заедно със студентите благодари на г-жа Моника Симеонова за вдъхновяващите примери за доброволчество и интересните предложения за стажантската програма.

padmin_48be3_Open semestar VZ6.jpg  padmin_48be3_Open semestar VZ13.jpg

Сътрудничеството на катедра „Публична администрация“ и TimeHeroes е изключително плодотворно и датира от години със съвместно участие по международни проекти, общи инициативи, срещи и консултации и др.

 

***

TimeHeroes е най-голямата платформа за доброволчество в България. Срещаме доброволци с инициативи, които имат нужда от подкрепа. Повече информация тук. (https://timeheroes.org/bg/)

 

Галерия снимки от ОТВОРЕН СЕМЕСТЪР: УПРАВЛЕНИЕ НА НПО и СТАЖ С КАУЗА  ...