Катедра "Публична администрация"

Четирима от министрите в 102-то правителство на България са от УНСС

сряда, 07 юни 2023 15:56

В състава на новото правителство, избрано от Народното събрание, влизат трима възпитаници и докторант на нашия университет.
Министърът на енергетиката Румен Радев е завършил „Финанси“ в УНСС и физика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Радев е председател на Съвета на директорите на Асарел-Инвестмънт от 2012 г. - отговаря за инвестициите на групата в минната индустрия, енергетиката, новите технологии. Координатор е на проект ZAHYR. Заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, член на Настоятелството на БАН, зам.-председател на Българската асоциация за горивни клетки, водород и съхранение на енергия.

padmin_cb051_1.jpg

Новият министър на икономиката Богдан Богданов има магистърска степен по европейски бизнес и финанси от УНСС и Университета Нотингам Трент във Великобритания. Завършил е ВУЗФ, учил е и в Университета Уест Честър в САЩ. Богдан Богданов е специалист по бизнес развитие с над 10-годишен опит. Работил е за български и чуждестранни компании с фокус в производства с развойна дейност и висока добавена стойност.
През 2022 г. е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) със заповед на тогавашния министър на иновациите и растежа Даниел Лорер.

padmin_cb051_2.jpg

Зарица Динкова, която е избрана за министър на туризма, получава висшето си образование в УНСС, специалност „Международни отношения“, а от Университета Комплутенсе в Мадрид е магистър по международни икономически отношения. Зарица Георгиева е заместник-министър на външните работи на Република България в двете служебни правителства през 2021 г. Главен политически съветник в Европейския парламент. Има опит като мениджър на големи международни проекти за ООН и ЕС.

padmin_cb051_3.jpg

Новоизбраният министър на електронното управление Александър Йоловски е докторант към катедра „Публична администрация“ на УНСС. Има магистърска степен по политология от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Притежава повече от десетгодишен опит в планирането, изпълнението, координацията и контрола на дейности, свързани с административната реформа и електронното управление, както и в областта на стратегическото планиране за нуждите на държавната администрация и електронното управление.
От февруари до август 2022 г. е заместник-министър на електронното управление, когато министър е Божидар Божанов в кабинета на Кирил Петков. Между август 2015 г. и ноември 2016 г. и в периода август 2019 г. - януари 2022 г. е ръководител на отдел, а от август 2022 г. досега е старши мениджър проекти в Националния системен интегратор „Информационно обслужване" АД.
В периода 2016 г. - 2019 г. Александър Йоловски е заместник-председател на Държавна агенция „Електронно управление". От 2011 г. до 2015 г. е началник на отдел в Министерството на финансите и в администрацията на Министерския съвет, като ръководи разработването на Оперативна програма „Добро управление" 2014-2020 и осъществява преговорите с Европейската комисия за приемане на Оперативната програма.

Галерия снимки от Четирима от министрите в 102-то правителство на България са от УНСС ...