Катедра "Медии и обществени комуникации"

Икономическият принос на българската филмова индустрия бе представен на петия форум за устойчиво развитие

вторник, 08 февруари 2022 16:37

Университетът за национално и световно стопанство – Център за аудиовизуална политика и медийни изследвания и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, в партньорство с Изпълнителна агенция „Национален филмов център“, Българска национална филмотека и 14 професионални граждански и творчески асоциации и сдружения от филмовата индустрия проведоха „ПЕТИ ФОРУМ ЗА УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРСКАТА ФИЛМОВА ИНДУСТРИЯ – ИКОНОМИЧЕСКИ ПРИНОС НА БЪЛГАРСКАТА ФИЛМОВА ИНДУСТРИЯ И ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА COVID-19 “.

В настоящото издание на форума д-р Диана Андреева - Попйорданова представи новите данни за икономическия принос на българската филмова индустрия от съвместното изследване на Столична община и Обсерватория по икономика на културата, което ежегодно представя данни за икономическия принос на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм – на национално, регионално, областно ниво, както и за Столична община, за периода 2008-2020 г. Представенo бе и участието на София в глобалния клъстър на градовете на киното, като част от мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО;

Доц. Биляна Томова представи напредъка в проекта CICERONE /програма Хоризонт 2020/, в частта за Българската филмова индустрия и глобалната производствена мрежа  на Европейската комисия, в който участват заедно с д-р Диана Андреева – Попйорданова.

Поздравления към участниците във форума отправиха председателят на комисията по бюджет и финанси в 47-то народно събрание на Република България, г-н Любомир Каримански, проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, проф. Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, доц. Биляна Томова, директор на центъра за Аудиовизуална политика и медийни изследвания в УНСС, проф. Любомир Халачев, НАТФИЗ “Кр. Сарафов“, Биляна Генова, директор на дирекция “Култура“ в Столична община, Иван Кирилов, Комисия по култура и медии в 47-то Народно събрание на Република България, Камен Балкански, директор на Изпълнителна агенция „Национален филмов център“ и Антония Ковачева, директор на Българска национална филмотека.

Пълен запис на събитието:

Галерия снимки от Икономическият принос на българската филмова индустрия бе представен на петия фо ...