Катедра "Логистика и вериги на доставките"

"Случайно попадналите в специалност "Стопанска логистика" сте късметлии, а останалите сте много умни, избирайки тази специалност"

вторник, 21 април 2015 10:47

DSC_01070.jpg

"Случайно попадналите в специалност "Стопанска логистика" сте късметлии, а останалите сте много умни, избирайки тази специалност" - така Николай Божилов, председател на Съвета на директорите на „Юнимастърс Лоджистикс“, се обърна към студентите на организираната от катедра "Стопанска логистика" публична лекция.

Лекторът Николай Божилов, който е с над 30-годишен опит във внедряването на нови бизнес модели и модерни технологии за управление на бизнеса в транспорта и логистиката, представи лекцията си „С поглед към 2025: мегатенденции и бъдещето на доставките“. Той се спря на технологиите, които тласкат транспорта напред, на дигиталната революция, променила света, на иновациите и предизвикателствата, пред които е изправен бизнесът днес. Лекторът посочи основните фактори на промяната, сред които облачните технологии, „големите данни“, социалните мрежи и мобилните приложения в логистиката и изтъкна, че създаването на успешни иновативни решения е необходим микс от нов тип лидерство, въображение и разкрепостено мислене.

DSC_00110.jpg

На събитието присъстваха ректорът на университета проф. д.ик.н. Стати Статев, Христо Христов /отляво/, изпълнителен директор на компанията за международен транспорт и спедиция „Дискордиа“, член на УС на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ),Снежана Баджева и Илияна Балабанова от сп. Логистика, преподаватели от УНСС и ВА "Г.С.Раковски", студенти. Модератор на срещата беше проф. д-р Филип Тодоров, ръководител на катедра „Стопанска логистика“.

Целта е по-плътното институционално обединяване на нашите знания, така че висшето образование и практиката да са взаимно полезни, посочи при откриването на форума проф. д.ик.н. Стати Статев. Той съобщи, че в края на април предстои учредяването на „Академия Икономика“ от КРИБ, която ще подобри диалога между висшите училища и бизнеса и ще даде модерна и желана от младите хора насока на стажантските програми. Новата инициатива ще съдейства за подобряване на качеството в образованието и ще даде реален кариерен шанс на младите хора, подчерта проф. Статев.Ректорът изтъкна също, че УНСС е не само най-големият български университет и лидерът сред националните висши училища, но по данни на Министерството на труда и и социалната политика кадрите му се реализират 97 на сто по специалността, а в „Стопанска логистика“ – 100 на сто.

Целта на „Академия Икономика“ е студентите да не заработват приходите си като бармани, сервитьори и продавачи, а като работят по специалността, която изучават в университета, конкретизира Христо Христов, член на УС на КРИБ и изпълнителен директор на фирма "Дискордия". Така по време на стажа студентът ще се запознае със спецификата на бъдещата си професия, а работодателят ще може обективно да прецени дали стажантът има необходимото желание и потенциал да бъде назначен на работа след завършване на образованието. "Академия Икономика" е инициатива, която ще бъде от взаимна полза както за нашите членове, така и за бъдещето на много млади специалисти, изтъкна Христо Христов.

В този контекст беше сключен договор за провеждане на практика и стаж на студенти от специалност "Стопанска логистика" във фирма "Дискордия".

DSC_00750.jpg

DSC_00730.jpg

DSC_00980.jpg

Прикачени файлове:

application/pdf Prezentacia.pdf - 7163 KB

Галерия снимки от "Случайно попадналите в специалност "Стопанска логистика" сте късметлии, а остан ...