Катедра "Логистика и вериги на доставките"

Вдъхновяващи срещи с успешни алумни и студенти на катедра Логистика и вериги на доставките

петък, 21 април 2023 11:52

Срещаме ви с Илия Ангелов, който е дипломиран възпитаник на катедрата и в момента заема позицията Мениджър на отдел „Входящи доставки“ в дистрибуционния център на международната компания JYSK, който е един от най-големите в България.

        logistics_3f5ec_IMG_20230413_090231599_HDR_da.jpg          logistics_6bcad_IMG_20230413_085047823_HDR_da.jpg            

За него работата в областта на логистиката е вълнуваща, перспективна и отговаря напълно на неговите личностни характеристики. Определя себе си като амбициозна, мотивирана и динамична личност, която непрестанно мисли как да оптимизира и подобрява процесите, да намалява разходите и да увеличава продуктивността. Умело съчетава служебните си задължения с ролята на съпруг и родител на тригодишната си дъщеря.

Защо избра да се обучаваш в специалност „Бизнес логистика и вериги на доставките“ и с какво ти помогна учебният процес за професионалната реализация?

Бакалавърската си степен завърших в областта на маркетинга, като едновременно с това работех в Retail сферата. Когато се дипломирах, започнах работа в един от най-големите логистични центрове в България. Година по-късно вече знаех, че искам да се занимавам дългосрочно с логистика. Започнах да търся възможности да запиша магистърска степен в областта на логистиката.

За щастие избрах УНСС и катедра „Логистика и верига на доставките“ !  Започнах 3-семестриалното си обучение в края на 2017 г.

Благодарен съм за знанията, които придобих в университета, и които мога да прилагам тук. Аз съм от хората, които са емоционално обвързани с катедра „Логистика и вериги на доставките“, защото за мен тези три семестъра бяха много добре инвестирано време и ми осигуриха много знания, ползи и добра основа за професионално развитие. Дори към днешна дата препоръчвам катедрата и давам положителна обратна връзка за обучението.Обучението беше много полезно, защото едновременно учех и работех. Това ми позволи реално да направя връзката между теорията и практиката и ми помогна да осъзная, че това, което ми преподаваха в часовете, действително се случва и на работното място и мога да прилагам придобитите умения. „Управление на операциите“, „Снабдяване“, „Управление на запасите“, „Дистрибуция“, „Международна логистика“ са само част от практически ориентираните дисциплини, които се изучават. Преподавателите за мен са на изключително високо ниво и са безспорни професионалисти. Те ми помогнаха да разбирам по-добре теорията, което ми е полезно да се справям по-добре в практиката. Логистиката е изключително интересна област и има голямо бъдеще. Движението на материалните потоци съчетано със съвременните информационни технологии разкриват огромни възможности за кариерно развитие в нашата сфера.

Как преминава един работен ден за теб като мениджър?

Започнах работа в JYSK през 2018 г. Присъединих се към първата група от 10-15 човека, чиято здача беше да постави абсолютно ново начало за складовите дейности в дистрибуционния център и да внедри SAP базирано управление на процесите. Всички процеси трябваше да се проектират от самото начало, да се тестват по няколко пъти, да преминем през трънливия път на проба-грешка, за да може да се превърнат в устойчиво решение, което наистина се оказа много добро и сега всеки следващ дистрибуционен център в компанията се базира на нашия опит и черпи от нашите знания. Участвал съм също така в стартирането на логистичните бази на компанията в Унгария и в Нидерландия.

Днес процесите, за които отговарям са: входящи доставки; разтоварване на камионите и контейнерите, заприхождаване на стоката и вътрешно-складово транспортиране до автоматизираните складови площи; движението на хиляди палети в рамките на склада ежедневно, за да стигнат точно навреме и в търговски вид до магазините и крайните клиенти; управлението на стоките във външния склад, в зоната за матраци и на външното складиране на градински артикули.

Въпреки че предпочитам да прекарвам по-голяма част от времето си там, където се изпълняват физическите дейности, за да бъда близо до служителите, да ги подкрепям и оптимизирам дейността им, отговорността ми като мениджър изисква поне половината от времето да прекарвам в офиса. Там имам своите регулярни срещи, без които вярвам, че не бих имал този успешен екип от 80 човека, с който се гордея. Също планирам по-дългосрочните ангажименти, които предстоят пред нас. А една от основните ми задачи е да проследявам ключовите показатели на отдела, за който отговарям – работни часове и постигнати резултати, текучество на персонала и доколко добра е оптимизацията на автоматизираните складови площи. В това отношение сме успели да постигнем числа, каквито не са срещани в историята на компанията. Ежедневно се разтоварват 30 контейнера и 20 камиона, заприхождават се над 1500 палетни единици, придвижват се над 3000 палети в склада и се товарят 50-60 камиона.

В началото на месец април наши студенти посетиха дистрибуционния ви център, където се срещнаха с теб, с Венцислав Чавдаров - Директор Логистика на дистрибуционния център в България и с част от мениджърския екип на JYSK. Какъв опит сподели ти с тях?

logistics_f00dd_JUSK_2023-04-10_12-14-13-351.jpg       logistics_0905e_viber_image_2023-04-10_12-12-33-233.jpg       logistics_05161_20221107_135038 (1).jpg

По време на срещата със студентите се върнах в годините, в които аз самият бях на студентската скамейка. Пазя топли спомени за преподавателите, които ме подкрепяха безусловно, за колегите ми и новите приятелства, които възникнаха между нас.

Разказах на студентите колко полезно и приложимо се оказа за мен обучението, защото учех и работех едновременно в областта на логистиката.

Много хора си мислят и казват „практиката му е майката“, но личното ми мнение е, че без теоретичната подготовка от университета е почти невъзможно да бъдеш добър в практиката и да разбираш работните процеси. Съчетанието на практиката с теоретичната подготовка е перфектната и работеща комбинация. Аз съм доказателство за професионално израстване благодарение на качественото обучение, знанията, уменията и солидната теоретична подотовка, които придобих по време на следването си в специалност „Бизнес логистика и вериги на доставките“. След това им демонстрирах добрите практики в зоната на „Входящи доставки“ и им обясних колко важно е да се разтоварва внимателно и в същото време ефективно стоката, за да се достави навреме и в добър търговски вид до клиентите. Запознаха се и с автоматизацията и складовата техника, които използваме в ежедневната си работа в склада. Също така споделих практическия си опит относно осъществяването на оптимално и правилно складиране на продуктите, което е един от най-важните показатели за JYSK дистрибуционните центрове. 

За мен беше огромно удоволствие и чест да се срещна с настоящите възпитаници на катедрата. Оставам свързан с катедра „Логистика и вериги на доставките“ и съм един от верните й посланици! 

Каква е твоята лична мисия в сферата на логистиката?

Моята лична мисия е заедно с колегите и екипа ми да поддържаме позитивна работна среда в логистичния център в JYSK, за да идваме с удоволствие на работа и да си тръгваме удовлетворени от постигнатите резултати и цели. От стотиците проведени интервюта за работа и от личен опит знам, че хората обикновено напускат работните си места заради преките си ръководители и токсичната среда. Като ръководител на отдел от над 80 служители, прекрасно разбирам, че нищо не може да се постигне без екипна работа, именно поради тази причина, една от основните теми, когато говоря пред служителите, е да им обяснявам предимствата на екипната работа. Факт е, че това, което може да се постигне от група хора, с еднаква цел е много трудно и почти невъзможно да бъде свършено от един човек. Понякога се получава така, че колкото по-нависоко си в корпоративната стълбица, толкова повече се интересуваш от числата и по-малко от служителите, а това е в разрез с моето разбиране за екипен дух. Стремя се винаги да постигам баланс между двете неща, въпреки че понякога е доста трудно. Отличните показатели се постигат с добре подготвени, знаещи и удовлетворени хора.

Какво е твоето послание към бъдещите студенти решили да станат част от семейството на УНСС и катедрата?

Успехът и професионалната реализация са ви гарантирани, стига да положите усилия в ученето и изследването на различни аспекти на логистиката, включително доставките, управлението на складове, транспортните системи, технологичните иновации, автоматизацията на процесите и др.

Изберете специалностите в катедра „Логистика и вериги на доставките“, защото те ще ви дадат необходимата подготовка и знания за успешно професионално бъдеще в сферата на логистиката. Това е една от най-бързо развиващите се и всеобхватни индустрии в света, която играе важна роля в глобалната икономика.


Галерия снимки от Вдъхновяващи срещи с успешни алумни и студенти на катедра Логистика и вериги на  ...