Катедра "Международни отношения"

Обновено: сряда, 23 март 2016 14:21

Нашите студенти

Студентка в специалност "Международни отношения" - младежки делегат в ООН

Анина Йовкова е на 22 години, студентка в специалност „Международни отношения” в УНСС. Като студент по "Международни отношения" Анина се интересува от въпроси за мира и сигурността, хуманитарни проблеми и права на човека. Освен отлична студентка Анина е и активен член и участва в ръководните органи на Студентска асоциация за изследване на международните отношения /САИМО/.

Участва в множество студенстки конференции, симулации и международни обмени. Печели първо място на студентска кръгла маса „Балканите в 21 век – българският поглед”, а разработката й на тема „Проблемът за националната идентичност” е публикувана в списание „Международни отношения”. През 2014 г. работи по проект за сирийските бежанци в България, представяйки доклад по темата в Европейския парламент и Европейската комисия в Брюксел. Същата година става онлайн доброволец към ООН, подпомагайки хуманитарни организации в борбата с епидемията от Ебола. Присъединява се към международната студентска организация AIESEC и заминава за Бразилия, където обучава млади доброволци от цял свят. Освен това провежда стаж в Дипломатическия институт към МВнР и пише статии за UNA News България в ресор Латинска Америка.

 През месец юли 2015 г., след провеждането на конкурс, Анина е избрана единодушно за младежки делегат на България към ООН от Дружество за ООН в България, Министерство на външните работи на Република България, Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Национален младежки форум. В рамките на своя 18-месечен мандат Анина Йовкова трябва да представлява и защитава правата и интересите на българската младеж както на национално, така и на международно ниво.

На трибуната на Общото събрание на ООН
 

В качеството си на младежки делегат към ООН, заедно със своя колега Димитър Димитров, Анина Йовкова е изпратена на работна визита в седалището на ООН в Ню Йорк, където участва активно в 70-тата сесия на Общото събрание на ООН с правомощия, доближаващи се до тези на дипломат. Отговорностите й включват официално изказване от името на българските младежи в Трети комитет на Общото събрание на ООН по социални, хуманитарни и културни въпроси, присъствие на преговори между държавите членки по резолюции, обвързани с темата за младежта, и организирането на две събития на младежка тематика.

Младежкият делегат има взъможността да проведе и  среща на най-високо ниво с Генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун, както и със Специалния пратеник на ООН по въпросите на младежта Ахмад Алендауи.

 С Бан Ки Мун

Благодарение на своята отговорна и успешна работа Анина Йовкова и Димитър Димитров са официално поканени да се присъединият към екипа на Световната федерация на асоциациите за ООН в Ню Йорк като разпространители на Програмата за младежки делегати в други държави. В качеството си на такава, Анина започва и официални преговори с Министерство на външните работи на Испания, в които прилага на практика знанията и уменията, придобити по време на обучението си в УНСС и участието в младежки организации. След завръщането си в България, Анина Йовкова става първият младежки делегат на България, който по официална покана на МВнР взима участие в Националния координационен механизъм по правата на човека, където тя отново защитава интересите на младежите като официален представтел.

С останалите младежки делегати

 

През февруари 2016 г. двамата младежки делегати заминават отново за Ню Йорк, представлявайки Република България на Младежкия форум на ИКОСОС, където взимат активно участие в дискусията по Целите за устойчиво развитие на ООН и в изготвянето на препоръки към ООН и държавите членки на организацията за успешното постигане на тези 17 цели. Втората част от визитата на Анина Йовкова е концентрирана върху работата й в 54-тата сесия на Комисията по социално развитие на ИКОСОС, където отново прави официално изказване от името на България и младите хора и участва в преговори по резолюции, обвързани с основната тема на комисията – „Преосмисляне на социалното развитие в съвремения свят”. Непосредствено след това сред конкуренцията от 6 000 кандидати Анина е избрана за 1 от 150-те млаежки участници в предстоящия форум на Алианса на цивилизациите на ООН на най-високо ниво в Баку, Азербайджан.

На 15 март започна и новият конкурс на младежки делегат към ООН за 2016-2017 г., в който могат да се включат всички младежи на възраст 18 – 29 години, пребиваващи на територията на страната. Крайният срок за кандидатстване е 3 април, а формулярът за попълване се намира на официалната страница на програмата: http://bgyouthdelegate.org/apply-now-2016/