Катедра "МИО и бизнес"

ГОСТ ЛЕКТОР ОТ BIO BENJAMIN ПРИ СТУДЕНТИТЕ ОТ 3 КУРС, "МИО" С ПРЕПОДАВАНЕ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

петък, 31 март 2023 0:00
На 30.03.2023 г. Сава Бобчев, търговски директор на Bio Benjamin, проведе лекция пред студентите от трети курс, специалност МИО с преподаване на английски език ??????. Самият той е възпитаник на катедра ,,МИО и бизнес”. Има над 30 години опит в областта на експорта, а неговата професионална страст е международната търговия.
ierb_887d2_bobchev1.jpg
Сава носи фамилията Бобчев неслучайно. Негов прапрадядо е самият проф. Стефан Бобчев, основател и първи ректор на УНСС. Освен това, Сава е един от радетелите за развитие и разрастване на дейността на Алумни асоциацията на специалност МИО.
ierb_887d2_bobchev2.jpg
Темата на лекцията бе “How a Bulgarian company can succeed on foreign markets” . Презентацията акцентира върху значимостта на износа за развитието на всяка икономика и как компания може да развие сама конкурентни предимства за да бъдат нейните продукти търгувани на международни пазари. Сава сподели защо според него 4-те P-та н Майкъл Портър са фундамента на всеки бизнес.
? Акцент бе поставен върху няколко важни аспекта. Първият е създаването на различен продукт, който да е конкурентен. Сава сподели на практика опита си, свързан с пазара на шоколадови изделия и даде пример с компания Bio Benjamissimo, която произвежда веган шоколади. Обясни как се случва процесът на ценообразуването при стоките, както и някои важни икономически понятия.
? Навлизането на потенциален нов пазар също е голямо предизвикателство. От спецификата на продукта, внимателното предварително проучване и от правилното позициониране зависи дали компанията ще успее на избрания чужд пазар.
? Сава акцентира върху още няколко въпроса. За успеха на всеки бизнес от значение е намирането на партньори със сходни интереси и страст. Поради тази причина, посъветва студентите да се възползват максимално от мрежата от контакти, която университетът и професионалните бизнес платформи предоставят. Накрая, но не на последно място, от изключително значение е вярваш в полезността на своя продукт. 

Галерия снимки от ГОСТ ЛЕКТОР ОТ BIO BENJAMIN ПРИ СТУДЕНТИТЕ ОТ 3 КУРС, "МИО" С ПРЕПОДАВАНЕ НА АНГ ...