Катедра "МИО и бизнес"

Работна среща между Катедра "МИО и бизнес" и Дирекция "Външноикономическо сътрудничество" в Министерство на икономиката и индустрията

понеделник, 13 февруари 2023 0:00
Ръководителят и заместник-ръководителят на катедра „МИО и бизнес“ доц. Васил Петков и доц. Моника Моралийска проведоха работна среща с г-жа Христина Владимирова, Директор на дирекция „Външноикономическо сътрудничество“ в Министерство на икономиката и индустрията.
Основна цел на срещата беше обсъждане на текущи възможности за съвместна работа, които да са в полза на студентите от специалности „МИО“ и „МИО на английски език“ – практически стажове в министерството, гост-лекции от експерти в дисциплините, свързани с външната търговия на България и ЕС, както и споделяне на опит под различна форма (практически казуси и онлайн дискусии) с представители на 52-те българските Служби за търговско-икономически въпроси (СТИВ), които се намират в различни страни по света.
Общата работа ще започне през настоящия семестър с гост-лекция на експерт от министерството в занятието по „Обща търговска политика на ЕС“ , по време на която ще бъде представена работата на дирекцията, интересни въпроси от разработването и изпълнението на външно-икономическата и търговска политика на България, както и процеса на договаряне и сключване на международни търговски и инвестиционни споразумения от ЕС.
***
? Основна функция на дирекция “Външноикономическо сътрудничество” в Министерство на икономиката и индустрията е да разработва предложения и да участва в провеждането на държавната политика в областта на външноикономическите и търговските отношения. Дирекцията анализира и дава предложения за развитие на държавната стратегия за развитие на външноикономическото и търговското сътрудничество по страни и региони, анализира икономическото развитие и законодателство, търговския и инвестиционния режим на страните, подготвя позиции по въпросите на външноикономическото сътрудничество, координира подготовката и провеждането на преговори по споразумения за икономическо сътрудничество и оказва съдействие при подготовката и воденето на преговори по споразумения за взаимна защита и насърчаване на инвестициите. Дирекцията осъществява и оперативното ръководство на дейността на службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) към задграничните представителства на Република България.

Галерия снимки от Работна среща между Катедра "МИО и бизнес" и Дирекция "Външноикономическо сътруд ...