Катедра "МИО и бизнес"

Николай Петков, Главен дилър и Ръководител отдел "Риск" в Allnew Investment, випуск "МИО" 2007 г. : "Опитайте се да разберете първоизточника на даден проблем, а не само резултатите от проблема"

вторник, 07 юни 2022 12:03
ierb_36130_НИКОЛАЙ ПЕТКОВ_снимка изразяна.jpg


Име: Николай Петков
Година на завършване на специалност „МИО“: 2007
Месторабота: Allnew Investment
Сфера на дейност: Финансови услуги
Позиция: Главен дилър/ Ръководител риск отдел
Мото: „Не вземай живота на сериозно, така или иначе никой не се е измъкнал жив от него“ (Елбърт Хъбард)


Какво обичате и цените най-много в работата си?

Сферата на финансовите услуги е една от най-бързо развиващите се. Технологичните иновации и стремежът към пазарен дял са движеща сила в борбата на инвестиционните посредници да направят услугите си възможно най-достъпни за малкия потребител. Към момента брокерите на финансови услуги предлагат възможността да се отвори сметка без дори да се изисква минимален депозит.

А коя е най-предизвикателната част от нея?

Динамичната среда на работа всеки ден е главен катализатор на развитието в личен план. Едно от най-големите предизвикателства е сортирането и смилането на огромното количество от информация. Секторът на инвестициите е необятен и е от най-голямо значение да се отсява информацията, която е наистина нужна за успешното протичане на деня.

В каква област са най-важните знания, необходими във Вашата професия?

Сферата на финансите е известна с безбройните зависимости между различните икономически показатели и отражението им в реална среда. Базата от знания и аналитични умения за разбиране на всички тези вазаимовръзки се гради в университета. Образованието е част задължителната основа, която човек трябва да изгради за по-нататъшно развитие и надграждане. Университетите са тези, които дават първите стъпки и познания за механизма на работа на различните финансови инструменти.

Какво съветвате младите хора, които са се насочили към Вашата професия?

Вярвам, че стремежът към лично развитие е най-важната движеща сила към успеха. Що се отнася до нашата сфера - основата, която се полага в университета е от огромно значение. Колкото и да е неприятна и суха материята за регулаторните рамки и изисквания в различните държави, познанията за това са безценни. Разбрал съм, че умението да се навлезе в най-малкия детайл е едно от най-важните предимства. Опитайте се да разберете първоизточника на даден проблем, а не само резултатите от проблема. Само след изчерпателен анализ и вникване в основата на проблемите е възможно те да бъдат решени изцяло. Научете се да приоритизирате всекидневните си задачи. Поемайте отговорности и се опитайте да се съхраните от напрежението, породено от поемането на тези отговорности.

 

Галерия снимки от Николай Петков, Главен дилър и Ръководител отдел "Риск" в Allnew Investment, вип ...