Катедра "МИО и бизнес"

Конференция на БАЕИ отбеляза 65 годишнината на Римските договори

вторник, 29 март 2022 0:00

„ЕС след Ковид-19: ефекти, поуки, перспективи“ беше темата на Годишната научна конференция на Българската асоциация за европейски изследвания (БАЕИ).

При откриването на конференцията председателят на БАЕИ проф. Димитър Хаджиниколов отбеляза, че изборът на датата за провеждането на събитието не е случаен - на 25 март 2022 г. се навършват 65 години от подписването на Римските договори, с които е поставено началото на сегашния Европейски съюз.

Конференцията се проведе онлайн. В нея взеха участие преподаватели и докторанти от Софийския университет „Климент Охридски“, УНСС, Нов български университет, Югозападния университет „Неофит Рилски“, Българската академия на науките.

Форумът бе организиран в три панела. Първият бе посветен на правните, институционалните и политическите аспекти на интеграцията, вторият бе с акцент върху социално-икономическите процеси в ЕС, а третият представи външноикономическите отношения на ЕС.

От УНСС с презентации участваха: проф. д.ик. н. Димитър Хаджиниколов с темата „Сближаването при експортната специализация като критерий за икономическа кохезия в ЕС на примера на България, Румъния, Унгария и Словакия“, доц. д-р Елизабет Йонева с „Енергийната сигурност на Европейския съюз – колизии и модификации в контекста на пандемичната криза“, гл. ас. д-р Моника Моралийска с „Въздействие на пандемията от Covid-19 върху търговията на ЕС с основните му търговски партньори в Азия“ и докторантът Радослав Пашов с „Как поуките от глобалната финансова криза (2008 г. -2009 г.) водят до по-добро управление на турбуленциите на трудовия пазар по време на Ковид пандемията“.

Галерия снимки от Конференция на БАЕИ отбеляза 65 годишнината на Римските договори ...