Катедра "Счетоводство и анализ"

Кръгла маса „Оценки за целите на финансовата отчетност“

сряда, 23 ноември 2022 10:08

Кръгла маса „Оценки за целите на финансовата отчетност“ се проведе в УНСС. На нея бяха обсъдени добри практики и гледни точки при изготвянето и ползването на оценки за финансовата отчетност.

Проф. Снежана Башева, проф. Цветана Стоянова, Георги Петков от Грант Торнтон, Ценка Божилова
 
(от дясно наляво)

Проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, откри форума. Тя поздрави участниците от името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. „Тук са се събрали най-добрите одиторски компании, не само в България, но и в целия свят. Много се радвам, че ще могат да бъдат споделени оценките за финансовата отчетност от най-добрите специалисти в света“, каза проф. Стоянова.

„Искам да благодаря на нашето ръководство, което съдейства този форум да стане факт, както и на експертите, които поеха тежката задача да бъдат панелисти и да участват във форума“, каза проф. д-р Снежана Башева, ръководител на катедра „Счетоводство и анализ“. По думите й организацията на такъв форум е трудна, защото на него се срещат две професии, които използват съвсем различен инструментариум. „Има едно нещо обаче, което ги обединява и това е обективността. Оценителите се стремят да определят обективно справедливата стойност, а одиторите – да осигурят достоверност на информацията във финансовите отчети“, допълни проф. Башева.

Приветствие към участниците във форума отправи и Ценка Божилова, председател на Камарата на професионалните оценители. „Днес за пръв път стартираме работа по споразумението между Камарата на професионалните оценители и УНСС. За първи път университетът е и наш домакин“, каза тя и пожела успех на участниците.

Кръглата маса имаше три панела. Първият беше на тема „Отчитане по справедлива стойност в МСФО. Приложение на независими оценки в практиката (фокус върху оценката и тестовете за обезценка на имоти, машини и съоръжения). Вторият панел беше посветен на гледната точка на одиторите като потребители на експертни оценки и добрите практики. А в панел 3 бяха засегнати най-често срещани несъответствия и пропуски при оценки за целите на финансовата отчетност, както и рисковете за финансова измама.

Галерия снимки от Кръгла маса „Оценки за целите на финансовата отчетност“ ...