Катедра "Икономика на транспорта и енергетиката"

Научно-практическа конференция "Мобилност за един свързан свят"

понеделник, 31 октомври 2016 13:09

Научно-практическа конференция "Мобилност за един свързан свят"

петък, 28 октомври 2016 15:49 / петък, 28 октомври 2016 16:23
Print Increase font size

Научно-практическа конференция на тема „Мобилност за един свързан свят“, организирана от катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“, събра в голямата конферентна зала на университета представители на науката, ръководители на държавни структури и експерти от транспортния бизнес. Ориентацията на научния форум бе определена като предимно практическа, а целта бе да се анализират и дискутират промените в национален мащаб, както и да се предложат ефективни и устойчиви решения за възникващите проблеми в областта на транспорта. 

На откриването на конференцията присъстваха проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, инж. Петър Мутафчиев, председател на Форума за балкански транспорт и инфраструктура (ФБТИ), Христо Христов, член на КРИБ и управител на „Дискордия“, Иван Марков, главен секретар на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), инж. Милко Ламбрев, генерален директор на ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“ (ДП „НКЖИ“), Велик Занчев, председател на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД и др.

Иван Марков, инж. Петър Мутафчиев, Ивайло Московски, проф. Стати Статев, Христо Христов, инж. Милчо Ламбрев, Велик Занчев (отляво надясно)

Концепцията за работата на катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“ изложи накратко проф. д.ик.н. Христо Първанов, директор на Центъра по енергиен бизнес и инфраструктура. Той се спря на обучението на студентите, възможностите за тяхната професионална реализация в два стопански сектора, преструктурирането на катедрата, магистърските програми и др. В центъра на вниманието проф. Първанов постави необходимостта от публикации в чужди издания и ползването на наши добри практики в образователната система на чуждестранни университети. За пример той посочи публикуваната в Москва монография за фирма „Дискордия“, залегнала вече в учебните програми на два руски университета.

В голямата конферентна зала

Като „уникален форум“ определи конференцията ректорът проф. Стати Статев, който се позова на „истинския десант на бизнеса в залата“. Той окачестви събитието и като нагледен пример за отваряне на университетската наука към практиката и то с участието на отговорни държавни институции.

Проф. Статев приветства участниците във форума

Сътрудничеството между УНСС и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е пример как държавата трябва да работи с висшите училища, заяви проф. Статев.

Ректорът връчи на министър Московски възпоменателния медал „Проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС“ за принос в развитието на сътрудничеството между университета и министерството (на снимката долу). 

Подарък - нумизматична колекция, подари на проф. Стати Статев министър Ивайло Московски (на снимката долу) 

Процесите в сектора на транспорта се развиват извън рамките на политическите мандати, затова думата „устойчивост“ е ключова за нашата система, заяви министър Московски. Той изтъкна, че България е единствената страна в Европа, която е кръстопът на пет транспортни коридора и усилията на държавата са насочени към изграждането на модерна транспортна и телекомуникационна инфраструктура. С примери за изпълнението на ОП „Транспорт“, модернизирането на 500 км. ж.п. линии, изграждането на софийското метро и 260-те километра магистрали,  министърът илюстрира развитието в сектора. Той представи пред студентите и възможностите за кариерно развитие в една от най-престижните и високоплатени професии в България – ръководител на въздушно движение.

Участници във форума

В златната книга на УНСС Ивайло Московски написа: „С огромен респект към институцията -  Университет за национално и световно стопанство, която е една от най-истинските ковачници на кадри в държавата“.  Той изрази гордостта си, че е възпитаник на УНСС и пожела здраве и успех както на ръководството на университета, така и на неговите студенти.

За ефективните балкански транспортни системи и кооперирането между страните от региона, най-вече в областта на ж.п. транспорта, говори инж. Петър Мутафчиев Той пожела ползотворна работа на конференцията и изрази увереност, че на нея ще бъдат дадени отговори на много актуални въпроси.

Инж. Мутафчиев (вдясно) говори за балканските транспортни системи

Христо Христов представи пред присъстващите Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, членовете на която произвеждат над две трети от БВП. Той припомни, че неотдавна бе подписан договор между УНСС и КРИБ, а сътрудничеството на ново ниво ще спомогне за по-доброто адаптиране на образованието към динамичните промени. Бизнекът се нуждае от млади хора с точни знания като вас, посочи Христов.

Екологичността и ниската себестойност на железопътния транспорт са фактори за неговото бъдещо развитие, заяви генералният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев. Той се спря на завършените обекти, очерта ролята на националната компания за поддръжката и изграждането на железните пътища, посочи няколко важни предстоящи проекта и т.н. „Искам да ви уверя, че вие съвсем скоро ще управлявате една модерна, безопасна и високо технологична железопътна инфраструктура. Останете тук, вложете знанията си, труда си и вярата в името на една по-уредена и просперираща България. Ние се нуждаем от вас!“, призова студентите инж. Ламбрев.

Инж. Ламбрев (вдясно) и Христо Христов

Свои обръщение към участниците в конференцията направиха и ръководители на различни сектори в транспорта, управители и мениджъри на транспортни фирми и институти.

Работата на конференцията бе организирана в четири пленарни заседания, по време на които бяха изнесени и дискутирани 60 доклада.

Галерия снимки от Научно-практическа конференция "Мобилност за един свързан свят" ...