Катедра "Икономика на търговията"

Наши студенти взеха участие в XI Международна научна конференция за студенти и докторанти „Инфраструктура: бизнес и комуникации”

вторник, 02 май 2023 10:34

Единадесетото издание на Международната научна конференция за студенти и докторанти „Инфраструктура: бизнес и комуникации”, организирана от факултет „Икономика на инфраструктурата“ под патронажа на ректора на университета проф. д-р Димитър Димитров се проведе в УНСС.

В деловия президиум бяха още доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, доц. д-р Силвия Терезова, декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“, доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-декан по научноизследователската дейност на факултет „Икономика на инфраструктурата“.

„Факултет „Икономика на инфраструктурата“, от който и аз съм част, е пионер в организирането и провеждането на такива научни форуми, конференции за студенти и докторанти. Много студенти и докторанти са тръгнали по своя професионален път от тези конференции, много от тях след това са се развили като преподаватели и учени в тази област“, каза при откриването ректорът проф. д-р Димитър Димитров и се обърна към студентите и техните преподаватели: „Поздравявам ви за смелостта, която сте проявили да участвате и усилията, които сте положили да направите вашите разработки и да ги представите пред нас. Поздравления и за вашите преподаватели, които са ви насърчили да се включите в конференцията. Нашият университет иска да помага на младите хора да се развиват и тази инициатива, която се превърна в традиция се подкрепя устойчиво от ръководството на УНСС и деканското ръководство на факултет „Икономика на инфраструктурата“.

„Бих искал преди всичко да поздравя Организационния комитет и специално доц. д-р Силвия Терезова, че за единадесети поред път организира това събитие. Студентските конференции имат специално място в календара на научните събития на университета, защото както подчерта ректорът, всички ние сме тръгнали от подобни събития, а и всички бъдещи таланти, които ще решават проблемите на обществото занапред също ще тръгнат от такива събития“, каза  зам.-ректорът по научноизследователска дейност и международно сътрудничество доц. д-р Михаил Мусов.

„За мен е огромно удоволствие, че имам честта да ви приветствам на откриването на Единадесетата международна научна конференция за студенти и докторанти. Гордея се с това, че положихте огромни усилия, от програмата е видно, че сте работили по актуални проблеми и теми. Надявам се, в работата ви по секции, въз основа на дискусиите, които ще проведете, това да бъде първата стъпка към вашето бъдещо професионално израстване. Благодаря ви от сърце и ви желая на добър час!“, пожела на участниците в конференцията деканът на факултет „Икономика на инфраструктурата“ доц. д-р Силвия Терезова.

Доц. д-р Мария Воденичарова, зам.-декан по научноизследователската дейност на факултет „Икономика на инфраструктурата“ приветства присъстващите и подчерта, че тази година 50 студенти и докторанти, от които 15 чуждестранни студенти участват със свои разработки в конференцията.

Форумът бе фокусиран върху проблемите на развитието на инфраструктурата у нас, които включват широк спектър от аспекти, касаещи създаването на подходяща бизнес среда за развитието на икономиката ни и прилагането на съвременни практики в области като транспорт, енергетика, логистика, търговия, отбрана и сигурност, туризъм  и комуникации.

Работата на конференцията беше организирана в три панела, в които взеха участие с доклади студенти и докторанти от шестте катедри на факултет „Икономика на инфраструктурата“: катедра „Икономика на търговията“, катедра „Медии и обществени комуникации“, катедра „Логистика и вериги на доставките“, катедра „Икономика на транспорта и енергетиката“, катедра „Национална и регионална сигурност“ и катедра „Икономика на туризма“. Свои разработки представиха чуждестранни студенти в магистърската програма по „Ядрена сигурност" от Йордания, Индонезия, Ирак, Нигерия, Алжир, Судан, Нигерия, Ботсвана и Сърбия, както и чуждестранни студенти от специалност „Бизнес логистика“.

Темите на докладите, разработени и представени от нашите студенти от спец. "Икономика на търговията", са както следва: 
  1. Перспективи на търговията в онлайн пространството. Streaming e-commerce. Virtual reality e-commerce, автор: Александрина Иванова – IV курс
  2. Динамика на основни икономически показатели в търговията при формата „кеш енд кери“ - автор: Симона Стоева - III курс
  3. Доходите на населението - фактор за развититето на търговията в Република България - автор: Мартина Георгиева, III курс
  4. Развитие на семейния бизнес в България - автор:  Кристина Паловска, III курс

  

 

Единадесетата международна научна конференция за студенти и докторанти беше закрита официално с връчване на сертификати на всички участници.


Галерия снимки от Наши студенти взеха участие в XI Международна научна конференция за студенти и д ...